Õuna-jõhvika krõbedik rukkipuruga
neljale
- 2 hapukat mahlast õuna (Antoonovka või Granny Smith)
- 200 g külmutatud jõhvikaid või 2 suurt peotäit värskeid
- poole apelsini riivitud koor ja mahl
- 6 sl rafineerimata roosuhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
Kate
- 50 g rukkihelbeid
- 50 g rukkijahu
- peotäis mandleid, hakitult
- 5 sl rafineerimata roosuhkrut
- 1 tl kaneeli
- 70 g külma võid
Krõbediku võib valmistada ühes suuremas (u 23 cm läbimõõduga) või mitmes väiksemas portsjonvormis.
Puhasta õunad ja lõika väiksemateks tükkideks. Sega jõhvikate, riivitud apelsinikoore, apelsinist väljapressitud mahla ja suhkrutega. Määri vorm(id) võiga ja tõsta õuna-jõhvikasegu sisse. Katte tegemiseks tõsta kaussi rukkihelbed, rukkijahu, hakitud mandlid, suhkur ja kaneel. Lisa väikeste tükikestena või ja näpi segu sõrmede vahel puruseks. Tõsta õuntele-jõhvikatele.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Lase peale ahjust välja tõstmist u 15 minutit jahtuda. Lisandiks sobib hästi vanillijäätis, vanillikaste, Kreeka jogurt või vahukoor.