Mustsõstrane sefiiritort

kaheksale

Biskviitpõhi

  • 5 muna
  • 5 sl suhkrut
  • 5 sl nisujahu
  • 0,5 tl riivitud
  • sidrunikoort

Täidis

  • 300 g mustsõstramoosi
  • õunamahla immutamiseks

Kate

  • 3 toasooja munavalget
  • 3 dl ekstrapeent suhkrut
  • 0,75 dl kanget mustsõstramahla
  • 0,5 tl sidrunihapet

 

Põhja valmistamiseks vahusta toasoojad munad suhkruga mikseri abil u 7 minuti jooksul tihedaks ja tugevaks vahuks. Sõelu sekka jahu ja lisa sidrunikoor ning sega ettevaatlikult tainas ühtlaseks. Vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja ühtlaselt mööda plaati laiali ning küpseta 190 –kraadi juures u 12 minutit, kuni põhi on kena jumega.

Kummuta biskviit pannilt teisele küpsetuspaberile ja lõika laiupidi u 6 cm laiusteks ribadeks. Immuta ribad kergelt õunamahlaga (kui kasutad vedelamat moosi, pole see vajalik). Kata ribad mustsõstramoosiga ja keera üks riba tihedalt rulli. Aseta rull, siiruviiruline pind allpool, köögikilele. Nüüd võta järgmine biskviidiriba ja jätka rullimist sealt, kus eelmise ribaga pooleli jäid, nii et tekiks üks suur koogipõhi, mis näeb välja nagu hiiglaslik rullbiskviidilõik. Immuta saadud põhi vajadusel pealt veel kergelt õunamahlaga, mässi kook kilesse, nii et see oma kuju hästi hoiaks ja jäta järgmise päevani külmikusse maitsestuma.

Sefiiri valmistamiseks kuumuta mahl ja suhkur keskmise kuumuse juures u 10 minuti jooksul, kuni termomeeter näitab siirupi kuumusastmeks 118-kraadi. Siirup peaks olema paksema moega. Samal ajal vahusta munavalged sidrunihappega pehmeks vahuks. Nirista samal ajal edasi mikserdades hulka kuum siirup ja jätka vahustamist veel u 5-7 minuti jooksul või kuni sefiirimass on tugev.
Tõsta tordipõhi serveerimisalusele ja vajadusel trimmi pealmist osa noaga ühtlasemaks. Kata põhi ühtlase sefiirikihiga. Täida kondiitriprits sefiiriga ja kaunista tort meelepärast otsikut kasutades.