Martsipanipõhjal koorelikööri-juustukook siidise pohlakastmega
Põhi
- 100 g külma martsipani
- 100 g külma võid
- 200 jahu
- 1 külm muna
Riivi või tükelda külm martsipan ning töötle köögikombainis koos tükeldatud või ja sõelutud jahuga purulaadseks tainaks. Lisa muna ja töötle veel pisut, kuni tekib ühtlane tainas.
Suru tainas supilusika seljaga või jahuste käte abil lahtikäiva 24 cm läbimõõduga ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud) vormi põhja ja küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit.
Täidis
- 600 g toasooja toorjuustu
- 150 g hapukoort
- 80 g suhkrut
- 3 toasoja muna
- 1 sl maisitärklist
- 1 dl koorelikööri
Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja suhkruga, lisa ükshaaval munad, seejärel tärklis (läbi sõela, et tükke ei jääks) ja sega ühtlaseks massiks. Viimasena sega hulka kooreliköör.
Vala segu vormi koogipõhjale ja küpseta 160 kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni täidis on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdisev.
Lase koogil vormis jahtuda ja aseta seejärel külmkappi. Paku koos pohlakastmega või värskete marjadega.
Pohlakaste
- 400 g pohli
- 100 g moosisuhkrut
Pane pohlad koos u 1 dl veega potti ja keeda tasasel tulel u 10 minutit kuni pohlad hakkavad katki minema ja pehmeks muutuma. Püreesta saumikseriga või köögikombainis, soovi korral aja ka läbi sõela, aseta pott tagasi pliidile, lisa suhkur ja lase tasasel tulel aeg-ajalt segades podisedes keeda u 10 minutit, kuni keedis pisut pakseneb.
Lase pohlamassil u 10 minutit potis seista, vala kaussi ja lase jahtuda. Aseta kausile toidukile või vala kaste õhukindlalt suletavasse anumasse ning hoia külmkapis. Serveeri koos koogiga.
Kui kastet üle jääb, siis seda saad kasutada muude magustoitude lisandiks, samuti hommikuse pudru peale panna.