Marmorkoogiruudud šokolaadiglasuuri ja apelsiniga
9 tk
- 100 g toasooja võid
- 150 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 3 muna
- 180 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- ½ tl soola
- 1 apelsini riivitud koor
- 1 dl piima
- 0,5 dl mahedamaitselist õli (nt viinamarjaseemneõli)
- 2 sl kakaopulbrit
Glasuur
- 1 dl vahukoort
- 100 g tumedat šokolaadi 56%
Suhkruapelsin kaunistuseks
- 1 dl suhkrut
- 2 dl vett
- 1 väike apelsin
Vahusta või suhkrute ja riivitud apelsinikoorega u 5 minuti jooksul. Lisa ükshaaval munad. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa tainale. Sega õli ja 0,5 dl piima ning sega ka see taina hulka. Sega kakao järele jäänud piimaga ühtlaseks, kalla pool tainast teise nõusse ja sega kakaoseguga läbi. Määri u 22×22 cm mõõtu küpsetusvorm (või 22 cm läbimõõduga ümmargune vorm) kergelt õliga ja vooderda küpsetuspaberiga. Kalla vormi vaheldumisi hele ja tume tainas ning tõmba lusikaotsaga siiruviiruliseks. Küpseta ahjus 175 kraadi juures u 20-25 minutit või kuni koogi keskele torgatud tikk puhtalt välja tuleb.
Kuni kook küpseb, valmista apelsiniviilud. Selleks keeda pannil vesi ja suhkur kuni suhkur on sulanud. Lõika apelsin 0,5 cm paksusteks viiludeks ja poolita. Lisa pannile ja keeda keskmise kuumuse juures u 10 -12 minutit, vahepeal pöörates. Kui apelsinitükid läbi kumama ja vedelik veidi paksenema hakkab, tõsta apelsinid küpsetuspaberile jahtuma.
Torgi veidi jahtunud kook vormis kergelt auguliseks ja kalla järele jäänud siirupiga üle (kui see on liiga paksuks muutunud, lisa enne pannile veel paari supilusika jagu vett ja kuumuta kergelt segades). Lase koogil täielikult jahtuda. Pool tundi enne serveerimist võta kook vormist välja ja valmista šokolaadiglasuur. Selleks kuumuta vahukoor väiksemas potis keemiseni, võta tulelt ja lisa peeneks hakitud šokolaad. Sega, kuni saad ühtlase vaaba ja kata sellega kook. Lase u pool tundi toatemperatuuril hanguda või aseta 15 minutiks külmkappi. Kaunista tükeldatud suhkruapelsiniga ja serveeri.