Mannavaht õuntega

Neljale

  • 500 g hapukaid, kooritud, puhastatud ja tükeldatud õunu (puhastatud õunte kaal)
  • 3-4 dl vett
  • 0,5 sidruni mahl
  • 1 dl suhkrut
  • 0,75dl mannat
  • ¼ tl soola
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl vahukoort (soovi korral)

Pane õunad koos sidrunmahlaga potti, kata kaanega ja kuumuta vaiksemal tulel, vahepeal segades u 15 minutit või kuni õunad on pehmenenud. Püreesta saumikseri abil, lisa suhkur sool ja vesi ning lase keema tõusta. Sega. Lisa peene joana, samal ajal segades, manna ja lase potitäiel u 5 minutit vaikselt podiseda. Kata pott kaanega, tõsta tulelt ja lase 10 minutit iseseisvalt “tõmmata” ja seejärel jahuta või lasegi potil toatemperatuurini jahtuda, tõsta külmikusse ja jätka näiteks järgmisel päeval.

Serveerimiseks vahusta – eriti koheva vahu saad, kui võtad selleks oma 10 minutit aega (hea on kasutada selleks lauamikserit) ja segad lõpus ettevaatlikult sekka ka vahustatud koore. Serveeri koos piima või mandlipiimaga.
Võid õunavahule lisada ka mõned karamellised õunalõigud. Selleks lõika väiksem õun sektoriteks, kuumuta pannil supilusika jagu võid, lisa õunaviilud ja 1 sl fariinisuhkrut. Kuumuta segades mõned minutid, kuni suhkur on sulanud ja lase jahtuda. Lisa igale magustoiduportsjonile viil või paar.