Mandlitäidisega jõhvikatartletid
Põhi
- 70 g toasooja võid
- 2 sl suhkrut
- 2 munakollast
- 80 g riisijahu
- 60 g maisijahu
- 40 g toortatrajahu
- 30 g maisitärklist
- näpuotsatäis soola
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2-4 sl külma vett
Vahusta tükeldatud või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega sõelutud jahud soola ja küpsetuspulbriga ning sega taina hulka. Lisa supilusikatäie kaupa külma vett kuni tainas on parajalt niiske konsistentsiga. Mätsi see käte abil palliks, vajuta lapikuks, mässi kilesse ja pane tunniks külmkappi tahenema.
Jaota tainas neljaks ja rulli tükid jahusel pinnal või kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Kata ette valmistatud (st võiga määritud ja jahuga üle puistatud) tartletivormi põhi ja ääred tainaga.
Torka põhjad kahvliga tihedalt läbi. Aseta igale ühele küpsetuspaber, sellele omakorda raskuseks keetmata riis, kuivatatud oad või herned ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit. Eemalda paber koos raskusega ja lase põhjal enne täidise peale panemist jahtuda.
Täidis
- 100 g toasooja võid
- 100 g heledat siirupit
- 100 g peeneks jahvatatud mandleid
- 2 toasooja muna
- 1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
- 100 g jõhvikaid (võib ka pisut rohkem)
- tuhksuhkrut
Pane tükeldatud või, siirup, mandlid, munad ja soovi korral ka maitseaine kaussi ning vahusta mikseriga ühtlaseks massiks. Võid täidise kokku segamiseks kasutada ka köögikombaini.
Jaota täidis võrdselt nelja vormi vahel. Puista ühtlaselt peale jõhvikad (neid ei ole vaja täidise sisse suruda) ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 25 minutit kuni koogid on keskelt tahenenud ja äärtest kuldpruunid. Lase tartlettidel jahtuda ja naudi. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut või paku koos vanillikastme, -kreemi või -jäätisega.