Maasika-rabarberimoos basiiliku ja heleda muscovadoga

1 liiter

Puhasta maasikad ja tükelda väiksemaks. Koori rabarberivarred ja lõika needki tükkideks. Vala maasika- ja rabarberitükid paraja suurusega potti ning sega juurde marmelaadisuhkur. Lase viljadel kaetult 1-2 tundi seista. Lase moosil kiiresti keema tõusta, seejuures ära unusta vahtu riisuda. Lisa nüüd muscovado suhkur ja lase moosil ilma kaaneta 7-8 minutit tugevalt keeda. Tõsta pott pliidilt ja sega juurde värske hakitud basiilik. Jaga moos kohe purkidesse, sule kaaned ja keera 5 minutiks tagurpidi. Siis tõsta purgid taas õiget pidi ja lase maha jahtuda.
Maasikas ja basiilik on head sõbrad. Mida vürtsikamat basiilikusorti kasutad, seda põnevama maitsega moosi saad. Basiiliku asemel võid proovida ka piparmündilehti, need annavad moosile jahedalt värske nüansi. Moosivilju võid kauemgi suhkruga seista lasta, seda pehmemaks ja aromaatsemaks need muutuvad. Pikema seismise ajal hoia segu külmkapis.

Retsept raamatust „Moodsad moosid“, autorid Mari-Liis Ilover, Lia Virkus ja Tiina Lebane, kirjastaja AS Ajakirjade Kirjastus.