Limoncello Alaska

10-le

  • 100 ml + 40 ml limoncello likööri
  • 2 sl suhkrut
  • 50 ml vett
  • 12 Savoiardi ladyfingers küpsist
  • 1 l vanillijäätist

Sidrunivõie

  • 80 g toasooja võid
  • 100 g suhkrut
  • 3 munakollast
  • 1 dl värskelt pigistatud sidrunimahla
  • 1 sidruni riivitud koor

Besee kate

Vala limoncello potti, lisa suhkur ja 50 ml vett. Kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud, lase paar minutit muliseda ja tõsta kõrvale jahtuma.

Valmista sidrunivõie. Pane kaussi pehme toasoe või ja suhkur, mikserda vahule paari minuti jooksul. Lisa ükshaaval munad. Iga muna lisamise järel mikserda segu ühtlaseks. Lisa edasi mikserdades sidrunimahl. Vala segu paksupõhjalisse potti ja kuumuta pidevalt segades umbes 10 minutit. Segu pakseneb ja muutub kreemjaks võideks. NB! Keema ei tohi lasta!
Tõsta valmis võie pliidilt ja lisa riivitud sidrunikoor. Lase jahtuda ja tõsta võie külmkappi.

Tõsta jäätis pehmenema. Mikserda jahtunud sidrunivõie ja pehme jäätis omavahel kreemiks. Soovi korral võid lisada 40 ml limoncellot kreemi hulka.

Vooderda keeksivorm toidukilega. Niisuta küpsiseid limocello-suhkrusiirupis ja lao vormi põhjale üks kiht küpsiseid. Tõsta peale kreem ja silu ühtlaseks. Kata uuesti niisutatud küpsistega, lisa järelejäänud kreem. Tõsta vorm sügavkülma paariks tunniks, veel parem üle öö.

Enne serveerimist. Mikserda munavalged suhkruga tugevaks läikivaks vahuks, lisa sidrunimahl. Kuumuta ahi grillirežiimil 230 kraadini.
Kummuta jäätis vormist kuumakindla aluse peale, eemlda toidukile ja määri hoolikalt vahustatud munavalgega üle. Ole valvas ja vaata, et jäätis oleks kindlasti hästi kaetud. Tõsta kook ahju grilli alla ja küpseta 2-5 minutit, kuni munavalge tipud on saanud pisut jumekat värvi. Hoia silm peal!
Võta ahjust ja serveeri kohe.
Lahtilõikamise hõlbustamiseks kasta nuga enne järgmise tüki lõikamist kuuma vette.