Lihtne kohupiima- juustukook mustikatega
Põhi
- 50g/ 1dl jahu
- 50g/1 dl täistera kaerajahu
- 50g /1dl fariinsuhkrut (või harilikku suhkrut)
- 50 g võid
- ¼ tl soola
Täidis
- 300 g kreemjamat, suurema rasvasisaldusega kohupiima (Nt Saida)
- 200 g toasooja toorjuustu
- 3 muna (M)
- 1,5dl vahukoort 35%
- 125 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1,5 sl jahu
Kate
- 100 g külmutatud mustikaid
- 100 g värskeid kultuurmustikaid
- 1 dl tarretisesuhkrut
- 2 dl vett
Töötle taina koostisosad laumikseri ja selle lapiku otsa abil ühtlaseks pudiks. Suru see eelnevalt kergelt õliga määritud ja seejärel küpsetuspaberiga vooderdatud 20-22 cm läbimõõduga rõngasvormi põhjale. Küpseta ahju keskosas pöördõhurežiimil 175 kraadi juures u 10-15 minutit, kuni koogipõhi on veidi jumet juurde võtnud.
Samal ajal sega lauamikseri lapikut otsikut kasutades (võid kasutada ka harilikku mikserit või visplit) kohupiim ja toorjuust ühtlaseks. Sõelu sekka jahu ja lisa segades ükshaaval munad. Kuumuta vahukoor koos suhkrutega pliidil käesoojaks ja sega kuni suhkur on sulanud. Lisa saadud vedelik ülejäänud segu hulka ja sega kõik korralikult viimast korda läbi. Kalla segu veidi jahtunud koogipõhjale ja küpseta samuti 175 kraadise pöördõhu juures 25-30 minutit. Kook peaks küpsemise lõpus olema pealt veidi jumekas ja äärtest õige veidi kerkinud. Sisu ei tohiks aga täiesti valmis olla, vaid peaks vormi liigutamisel veidi võbisema. Võta kook ahjust ja lase vormi sees toatemperatuuril jahtuda. Tõsta seejärel koos vormiga külmikusse ja lase seal vähemalt 4 tundi või järgmise päevani taheneda.
Enne serveerimist kuumuta vesi keemiseni ja lisa tarretisesuhkur. Keeda keskmise kuumuse juures, kuni vedelik on selginenud ja lase veidi jahtuda. Tõsta koogile nii külmutatud kui värsked mustikad ja tõsta lusika abil neile soe vedelik. Tõsta veel u 10 minutiks külmikusse, et kate saaks taheneda, eemalda seejärel vormist ja tõsta serveerimisalusele. Kaunista soovi korral mündi või melissilehtedega või võimalusel rukkililleõitega.