Kõrvitsakreem astelpaju ja apelsiniga

4 portsjonit

  • 200 ml 35% koort
  • 4 sl heledat muscovado suhkrut
  • 150 g maitsestamata skyr-i
  • 180 g kõrvitsapüreed (soovitavalt muskaatkõrvitsast)*
  • poole apelsini riivitud koor
  • 1,5 tl piparkoogimaitseainet
  • 2 želatiinilehte + 0,25 dl apelsinist pressitud mahla

 Astelpajupüree:

  • 150 g astelpajumarju (külmutatud marju ei ole tarvis eelnevalt sulatada)
  • 50 g marmelaadisuhkrut
  • poolest apelsinist pressitud mahl
  • kaunistuseks hakitud metspähkleid, astelpajumarju, riivitud apelsinikoort
Kui sul ei ole valmis kõrvitsapüreed, valmista see esimesena, vastavalt retsepti lõpus olevale õpetusele.
Vahusta koor suhkruga. Sega omavahel skyr ja kõrvitsapüree. Lisa vahukoor, riivitud apelsinikoor ja piparkoogimaitseaine. Sega õrnalt ühtlaseks. Pane želatiinilehed külma veega kaetult likku. Kuumuta väiksemas potis 0,25 (u 3 sl) värsket apelsinimahla keemiseni, aga ära keeda. Tõsta pliidilt. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks. Lisa kuumale apelsinimahlale ja sega hoolsalt, kuni kogu želatiin on lahustunud.
Lisa želatiin kreemile ja sega vispliga õrnalt ühtlaseks. Vala kreem magustoidunõudesse ja tõsta u 4 tunniks külmkappi.
Astelpajupüree tegemiseks tõsta väiksesse potti astelpajumarjad, marmelaadisuhkur ja poolest apelsinist välja pressitud mahl. Keeda 5 minutit. Püreesta saumikseriga. Pressi mass läbi sõela, et eemaldada astelpajumarjade seemned. Lase püreel külmkapis täielikult jahtuda.
Serveerimiseks tõsta igasse magustoidupokaali kõrvitsakreemile astelpajupüreed. Kaunista hakitud metspähklite, astelpajumarjade ja riivitud apelsinikoorega.
 *Kõrvitsapüree valmistamiseks vajad u 300 g puhastamata kõrvitsat. Eemalda kõrvitsalt seemned ja tükelda suurteks tükkideks. Võid ahju pista ka lihtsalt ühe suure viilu kõrvitsat. Koor jäta peale, seda on küpsenud kõrvitsalt lihtsam eemaldada. Küpseta kõrvitsat ahjuvormis või -plaadil 180 kraadi juures u 50 min, kuni viljaliha on pehme (kahvel läheb suurema surumiseta sisse). Eemalda kõrvitsalt koor ja püreesta täiesti ühtlaseks püreeks.