Kõrvitsa-chai juustukook viskise karamellikastmega

Kaheksale

Koogipõhi:

  • 250 g piparkooke
  • 80 g võid
Sulata või ja purusta küpsised näiteks köögikombainis. Sega ja vajuta ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud 34×24 cm koogivormi põhjale.

Kate:

  • 400 g toasooja toorjuustu
  • 1,5 dl hapukoort
  • 3 muna
  • 2 dl kõrvitsapüreed*
  • 1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
  • 1 sl chai teesegu
  • 2 sl kuuma vett
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
Jahvata teesegu kohviveskis või peenesta uhmriga. Vala peale paar supilusikatäit kuuma vett, lase pisut maitsestuda ja seejärel sega kõrvitsapüreega. Sega kokku toorjuust, hapukoor, suhkur ja apelsinikoor. Lisa ükshaaval vispeldades munad ja lõpuks kõrvitsa-chaisegu. Nüüd vala toorjuustusegu koogipõhjale ja küpseta 160 kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni kate on tahenenud, kuid keskelt veel veidi võdiseb. Lase jahtuda ja hoia kooki enne serveerimist kindlasti paar tundi külmikus.

Kaste:

  • 50 g võid
  • 1,5 dl heledat muscovado suhkrut 
  • 0,5 dl vett
  • 0,5 dl vahukoort
  • 0,5 dl burbooni viskit (nt Jim Beam)
  • näpuotsaga meresoola
Viskise karamellikastme jaoks kuumuta potis või, suhkur ja vesi, kuni tekib karamelline vedel mass. Kui segu on ühtlane ja jumekas, lisa koor ja viski ning maitsesta soolaga. Jahuta ja serveeri koos koogiga.
*Kõrvitsapüree valmistamiseks koori, puhasta ja tükelda umbes 700 g kõrvitsat (nt muskaatkõrvits või hokkaido kõrvits on kena kollase viljalihaga) ja kuumuta kas 180-kraadises ahjus paarkümmend minutit või kuumuta sortsu veega potis kaane all, kuni kõrvits on pehmenenud. Jahuta ja püreesta. Kui püreed jääb järele, võid säilitada seda sügavkülmas.