Kooretarretisetort maasikate ja rukkiküpsistega

Rukkiküpsised:

  • 200 g taluvõid
  • 100 g Demerara suhkrut
  • 1 dl toorpiima 
  • umbes 300 g rukkijahu 
  • 1 tl sidrunhapet 
  • 1 tl soodat
  • kardemoni

Vahusta või suhkruga, lisa piim ning sidrunhappe ja soodaga segatud jahu. Vormi kaks umbes 3 cm kõrgust pikka pätsi ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 30–40min, kuni värv on kuldkollane. Lase natuke jahtuda, siis lõika pätsid viiludeks, keera küpsistel lõikepind üles ja kuivata 150-kraadises ahjus 10–15 minutit krõbedaks.

Rabarberikeedis:

  • 0,5 kg rabarberit 
  • 150 g suhkrut

Kuumuta madalal tulel rabarber ja suhkur, kuni rabarber on täiesti pehme ja suhkur sulanud. Jahuta täiesti maha. Võimalusel valmista keedis juba eelmisel päeval.

Põhi:

  • 200 g rukkiküpsiseid
  • 80 g võid

Purusta küpsised köögikombainis või kasuta selleks tainarulli või pudrunuia. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ning suru puru koogivormi põhjale. Pressi puru lusikaga kõvasti kinni, et see hiljem lõigates ja tõstes paremini koos püsiks.

Kreem:

  • 3 dl piima 
  • 360 g hapukoort 
  • 360 g rõõska koort 
  • 1 vanillikaun 
  • 200 g suhkrut 
  • 200 g rabarberikeedist 
  • 300 g maasikaid 
  • 20 g želatiini 
  • 1 dl vett

Kaunistuseks:

  • 100 g vahukoort 
  • maasikaid

Kuumuta piim vanillikauna ja suhkruga keemiseni. Võta vanillikaun välja, lõika pooleks ja kraabi seemned noaga välja, lisa piima hulka. Jahuta piim, kiiremini saab seda teha külmaveevannil. 

Lase želatiinil külmas vees paisuda ning sulata siis madalal kuumusel pliidil, lisa maitsestatud piima hulka. Vahusta koored eraldi kaussides, sega õrnalt kokku ning kui piimasegu on hakanud juba kergelt tarretuma, sega hulka koor ja rabarberikeedis. Viimasena lisa tükeldatud maasikad ja vala kreem koogivormi. Lase öö läbi külmas seista. Kaunista vahustatud koore ja maasikatega.