Kärjekaramelli- pohlatort

kaheksale

Kärjekaramell

Biskviitpõhi

  • 5 muna
  • 5 sl suhkrut
  • 5 sl nisujahu

Kreem

  • 2 muna
  • 3 sl fariinisuhkrut
  • 2 dl vahukoort
  • 2 dl paksemat hapukoort (nt. smetana)
  • Ca ½ kärjekaramelli kogusest
  • 3 tl želatiini (6 lehte)+ 3 sl vett

Kate

  • 50 g tumedat šokolaadi (70%)
  • 1 dl paksemat hapukoort (nt. smetana)
  • 1 dl vahukoort
  • 1 sl suhkrut
  • peenestatud kärjekaramelli
  • Külmutatud pohli

Lisaks 6-8 sl pohlamoosi

Kärjekaramelli valmistamiseks sega suhkur ja siirup ning kuumuta keemiseni. Ära sega. Lase u 3 minutit muliseda, nii et suhkur sulaks ja segu muutuks pisut tumedamaks. Võta tulelt, lisa sooda, sega ja vala kihisev segu kohe küpsetuspaberiga kaetud vormi või ahjuplaadile. Puista peale sool ja lase taheneda. Purusta pool karamellikogusest köögikombainis peeneneks või aseta kilekotti ja materda korralikult näiteks tainarulliga.

Biskviitpõhja valmistamiseks vahusta munad koos suhkruga tugevaks vahuks. Sõelu sisse jahu ja sega ettevaatlikult segamini. Kalla 20-sentimeetrise läbimõõduga võiga määritud vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus u 25 minutit. Eemalada vormist ja jahuta siinil.

Kreemi valmistamiseks lase želatiinil mõni minut vees paisuda. Kuumuta koor keemiseni. Vahusta munad suhkruga ja lisa peene joana samal ajal segades kuum koor. Vala munasegu potti ja kuumuta segades 3-5 minutit, kuni segu hakkab kergelt paksenema. Ära lase keema tõusta. Lisa želatiin ja sega, kuni see on sulanud. Kurna segu läbi sõela ja jahuta toatemperatuurini. Sega juurde hapukoor ja peenestatud kärjekaramell.

Koogi kokku panemiseks lõika biskviitpõhi kaheks või kolmeks eraldi kihiks ning määri kihid pohlamoosiga. Vajadusel vedelda moosi veega, et kihid saaksid immutatud. Tõsta alumine koogikiht köögikilega kaetud küpsetusvormi, tõsta peale osa kreemist, seejärel jääle biskviit jne. Kui pealmine biskviidikiht on lisatud, kata kook kilega ja lase öö läbi külmikus taheneda.

Serveerimiseks vahusta koor suhkruga. Lisa hapukoor ja vahusta veel veidi. Sega juurde pisut karamellipuru ja kata kook saadud seguga. Soovi korral lisa sulatatud šokolaad (võid tordi katta ka riivitd šokolaadiga) . Selleks haki šokolaad ja vala kaussi. Lisa 0,5 dl kuuma vett ja sega kuni saad kreemja massi. Lase sellel pisut jahtuda ja vala koogile. Murra peale järel jäänud kärjekaramell , lisa külmutatud pohlad ja pudista peale veel kärjepudi. Serveeri kohe.