Karamelli-juustukook
Põhi:
- 200 g piparkooke või küpsiseid
- 80 g võid
Purusta küpsised köögikombainis peeneks. Sulata või ja sega küpsistega. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.
Täidis:
- 600 g toasooja toorjuustu
- 2 tl vanillisuhkrut
- 3 muna
- 2 karpi Nopri koorekaramelli (200g) või keedetud kondenspiima
Sega omavahel toasoe toorjuust ja munad. Lisa vanillisuhkur ja sega kergelt juurde koorekaramell, nii et segu jääks triibuline. Tõsta täidis koogipõhjale ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Täidis võib pärast koogi ahjust võtmist veidi võbelev olla. Jahuta kook maha ning tõsta külmkappi vähemalt neljaks tunniks tahenema.
Karamell:
- 2 dl rõõska koort
- 100 g heledat muscovado suhkrut
- 25 g võid
- soola
Karamelli jaoks vala potti koor ja sega juurde suhkur. Kuumuta tasasel tulel, kuni segu pakseneb. Seejärel lisa või, maitsesta karamell soolaga, võta tulelt ja jahuta.
Vala karamell enne serveerimist koogile ning hoida kooki enne söömist vähemalt pool tundi toatemperatuuril. Külmkapis säilib kook mitu päeva ja muutub seistes järjest paremaks!