Iiri õunakook kaerahelbe-purukattega
Kogus: 8-10-le
- 3 õuna, viilutatuna
- paar peotäit pohli
- 100 g toasooja võid
- 1 dl rafineerimata roosuhkrut
- 2 muna
- 3 sl koort või piima
- 2,5 dl speltajahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- näpuotsaga soola
Purukate:
- 50 g võid
- 1 dl tumedat muscovado suhkrut
- 1 dl kaerahelbeid
- 1 dl speltajahu
Valmista esmalt purukate. Selleks näpi tükeldatud külm või suhkru, kaerahelveste ja jahuga koos ühtlaseks puruks. Tõsta kõrvale.
Taina jaoks vahusta esmalt toasoe või suhkruga. Lisa munad ja sega kõik ühtlaseks. Järgmisena lisa koor või piim, sega läbi ja lisa siis kõik kuivained. Sega tainas ühtlaseks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Silu tainas ühtlaseks ja laota sinna peale õunaviilud ning puista peale pohlad. Kata õunad kaerahelbepuruga ning tõsta kook ahju 180 kraadi juurde ca 35-45 minutiks küpsema. Kontrolli küpsust tikuga, kui kooki torgatud tikk tuleb puhtalt välja on kook valmis.
Serveeri koos vanillikastme või -jäätisega.