Borš ja pampuškad

Borš

Puljong

  • u 1,2 kg kondiga veiseliha
  • 3 l vett
  • 1 sibul
  • 2 porgandit
  • 3 loorberilehte
  • u 10 pipratera
  • soola

Supiköögiviljad

  • 2 väikest või 1 suur sibul
  • 2 porgandit
  • 1 väiksem kapsapea (u 800 g puhastatud ja ribastatud kapsast)
  • 3 sl päevalilleõli
  • 5 kartulit
  • 800 g keedetud riivitud peeti

Maitsestamiseks

  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl 30% äädikat
  • soola
  • pundike hakitud tilli
  • 4 küüslauguküünt

Pese liha ja pane potti. Vala külm vesi peale ja lase kaane all mõõdukal kuumusel keema minna. Riisu tekkiv vaht. Kui vaht riisutud ja puljong ilusti keeb, lisa terve koorimata sibul, terved koorimata porgandid, loorberilehed ja pipar. Raputa soola ka natuke – mitte palju, supi maitsestamine toimub päris lõpus, aga niipalju, et keedetud liha päris mage ei oleks. Keeda vaiksel tulel praokil kaane all 3 tundi.

Kurna puljong. Jäta alles ainult liha, eemalda kondid ja tükelda liha. Maitseviljad ja kondid on tähtsa maitsestustöö teinud ja võid need ära visata.
Haki või lõika sibul hästi peenteks ribadeks. Tükelda porgand väikesteks tükkideks või riivi jämeda riiviga. Kuumuta sibulat ja porgandit pannil õlis umbes 7 minutit. Lase puljong keema, lisa passeeritud sibul ja porgand. Ribasta kapsas, tükelda kartulid ja lisa needki potti. Keeda 20 minutit. Lõpuks lisa peet ja lihatükid, keeda veel 5 minutit. Kui supp on liiga paks, lisa 2-3 dl kuuma vett.

Maitsesta supp: lisa suhkur, äädikas ning maitse järgi soola. Tõsta pott tulelt ja sega sisse hakitud till ja hästi peeneks hakitud või riivitud küüslauguküüned. Hoia kaant peal potil vähemalt 15 minutit, nii saavad kõik maitsed ühtlustuda. Serveeri hapukoorega, kõrvale sobivad hästi pampuškad või leib.

 

Pampuškad

  • 15 g presspärmi
  • 1 tl suhkrut
  • 240 g käesooja vett
  • 400 g nisujahu (200+200 g)
  • 8 g (1,5 tl) soola
  • 20 g küüslauguküüsi (3-4 tk)
  • 2 sl hakitud värsket peterselli
  • 3 sl rafineerimata päevalilleõli
  • noaotsaga soola
  • määrimiseks muna

 

Tee eeltainas. Selleks lahusta pärm suhkru ja käesooja veega Sega hulka 200 g nisujahu. Lase toidukilega kaetult seista külmkapis üleöö. Kui on kiire, hoia tainast kaetult tunnike toas soojas kohas.
Lisa kerkinud eeltainale ülejäänud nisujahu ja sool. Sõtku ühtlaseks elastseks tainaks, mis lööb kätelt ja kausi seina küljest lahti. Jaga tainas 8-ks võrdseks osaks. Õlita 20-23 cm läbimõõduga ahjuvorm, ahju sobiv pann või lahtikäiv koogivorm seest kergelt päevalilleõliga kokku. Lao tainapallid sisse, nii et nende vahele jääb u 1 cm kerkimisruumi. Lase soojas kohas kaetult 30-45 min kerkida. Määri kerkinud kuklid pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta eelkuumutatud 220-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni nad on kohevad ja kuldsed.

Kuni pampuškad ahjus, valmista peterselli-küüslauguõli. Selleks haki küüslauguküüned hästi peeneks või riivi. Sega küüslauk ja petersell õli ja vähekese soolaga. Määri ahjust tulnud saiad õliga kokku, võid selle neile ka lihtsalt peale niristada. Kui kogu maitseõli määrimiseks ära ei kulu, saad süües saiu sinna ka dippida.

(Pampuškate retsept on veidi muudetul kujul pärit Olia Herculese Ukraina köögi raamatust “Mamushka”)