Beseekattega kohupiimakook

Põhi

  • 200 g küpsiseid
  • 80 g võid

Purusta küpsised köögikombainis. Lisa sulatatud või väikesteks tükkideks hakitud või ja töötle ühtlaseks.

Suru segu 20-22 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja ja soovi korral ka u 2 cm kõrguselt äärtele. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis

  • 400 g (2 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
  • 200 g hapukoort
  • 60 g suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 2 sl maisitärklist
  • 4 munakollast
  • poole sidruni mahl
  • 1 sidruni peenelt riivitud koor
  • 100 g kuivatatud aprikoose, kirsse või jõhvikaid (soovi korral)

Sega kohupiim hapukoore, suhkrute, maisitärklise ja munakollastega läbi. Lisa sidrunimahl, peenelt riivitud sidrunikoor ja soovi korral ka kuivatatud puuviljad. Haki aprikoose enne kindlasti väiksemaks, kirsid ja jõhvikad võid ka terveks jätta.

Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 170 kraadises ahjus 45-50 minutit kuni kohupiimatäidis on peaaegu tahenenud (keskelt võib õrnalt võbeleda).

Kate

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades suhkur ühe supilusikatäie kaupa. Laota munavalgevaht koogile ja küpseta veel 10 minutit. Keera ahjul kuumus kinni ja lase koogil 10 minutit ahjus olla. Võta kook ahjust välja ja jäta jahtuma. Jahtunud kooki hoia serveerimiseni külmas. See kook on kõige parem just külmana.