Beseekattega jõhvikakook tatrajahust põhjal
Kogus: 10-12-le
Põhi
- 3 dl toortatrajahu
- 100 g võid
- 1 dl rafineerimata roosuhkrut
- näpuotsaga soola
- vajadusel veidi vett
Täidis
- 300-400 g jõhvikaid
- 1-1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
- 1-2 sl tärklist
- veidi vett
Beseekate
- 3 munavalget
- näpuotsaga soola
- 1 dl ekstrapeent suhkrut
- mandlilaaste
Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis toortatrajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike.
Suru tainas ca 24-26cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja
küpseta 180-200 kraadi juures kümmekond minutit, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.
Valmista täidis. Selleks tõsta potti jõhvikad ja suhkur. Võid lisada ka veidike vett. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel mõned minutid. Võid lusikaseljaga marju veidi katki suruda. Sega tärklis
väikese kogusega veega ja kalla siis jõhvikate juurde. Sega kuumutades seni, kuni mass pakseneb paksu kisselli paksuseks, mis ei voola laiali. Tõsta pliidilt, jahuta täidist veidi ja laota siis eelküpsetatud koogipõhjale.
Beseekihi jaoks vahusta munavalged koos soolaga ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks. Tõsta munavalgevaht jõhvikakihi peale, laota ühtlaselt laiali, puista peale mandllilaastud ja küpseta 150 kraadi juures mõnikümmend (20-30) minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Keera ahjust kuumus ära ja jäta kook lahtise ahjuuksega veel mõneks ajaks ahju.
Kooki lahti lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed ära.