Baski juustukook

  • 800 g toorjuustu
  • 230 g suhkrut+1 sl peale raputamiseks
  • 5 muna (M)
  • 300 ml vahukoort
  • 2 sl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 apelsinilt riivitud koor

Kõik koostisosad peaksid olema toasoojad, nii saab tainas ühtlasem. Mikserda madalal mikseri kiirusel (liiga kiiresti kloppides läheb toorjuust vedelaks) kokku toorjuust ja suhkur. Kui sul on suur eraldiseisev lauamikser, kasuta segamiseks mitte visplit, vaid segamismõla. Suhkur peaks olema täiesti lahustunud ja toorjuust tükivaba. Lisa edasi mikserdades ükshaaval munad, iga muna lisamise järel eelmine täiesti ära segades. Vala hulka vahukoor, lisa ka jahu, sool ja riivitud apelsinikoor. Mikserda ühtlaseks. Vooderda 20 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm seest küpsetuspaberiga, nii et küpsetuspaberi servad jäävad u 5 cm üle serva. Vajadusel kasuta kahte küpsetuspaberit. Kook kerkib ahjus kõrgeks, küpsetuspaberi servad peavad jääma talle toeks.
Vala tainas vormi, raputa peale 1 sl suhkrut ja küpseta eelkuumutatud ahjus 210 kraadi juures u 50 minutit. Kook peab pealt pruunistuma, kuid loksutades sisu veel võdiseb. Lase koogil toatemperatuurini jahtuda, selle ajaga kohevus taandub täiesti ja kook vajub n-ö kokku. Tõsta ta seejärel külmkappi, kus hoia veel paar-kolm tundi. Enne söömist eemalda koogivorm, tõsta kook koos küpsetuspaberiga koogialusele. Rulli külgedelt maha küpsetuspaber ja tõmba ettevaatlikult paber alt ära. Lõika tükkideks.