Banoffee
Põhi
- 200 g vanilli-, karamelli- või kondenspiimamaitselisi või digestiivküpsiseid
- 90 g sulatatud võid
Puusta küpsised (nt pudrunuiaga või köögikombainis) ja pane 1-2 sl küpsisepuru kõrvale. Ülejäänud küpsised sega sulatatud võiga ja suru ümmarguse lahtikäiva 20 cm läbimõõduga vormi põhja ning kui soovid, siis ka u 2 cm kõrguselt äärtele. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, sest siis on lihtsam kooki hiljem vormist välja võtta. Lase koogipõhjal külmkapis u pool tundi taheneda.
Täidis
- 400 g (1 purk) toasooja keedetud kondenspiima
- 2 keskmist banaani
- 400 g toasooja toorjuustu
- 2 dl (1 pakk) vahukoort
Laota pool kondenspiimast koogi põhjale ja kata see õhukeste banaaniviiludega. Sega ülejäänud kondenspiim vispli abil toorjuustuga ühtlaseks. Vahusta vahukoor ja sega õrnalt toorjuustu hulka. Vahukoor ei pea ühtlaselt segunema, see on hea, kui jääb siiruviiruliselt ehk nö marmorjas muster.
Laota kreem vormi ja aseta kook umbes kaheks tunniks külmkappi tahenema. Seejärel eemalda koogi ümbert vormi lahtikäiv osa ja libista maius õrnalt serveerimisalusele.
Kate
- 20 g võid
- 2 sl heledat muscovado suhkrut
- 2 keskmist banaani
Lase võil ja suhkrul panni peal keskmisest kõrgemal kuumusel sulada ja prae selles 0,3-0,4 cm jämeduseks lõigatud banaaniviile. Kulub mõni minut kuni banaanitükkide mõlemad pooled on kergelt karameliseerunud. Lase banaanil täielikult jahtuda ja laota seejärel koogile. Enne serveerimist puista peale küpsisepuru.