Augukook sidrunikreemi ja vaarikatega

kaheksale

Põhi:

  • 170 g võid
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 muna + 2 munavalget
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 170 g (u 3 dl) jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • pisut soola
  • 0,5 sidruni riivitud koor
  • 0,5 dl kookoshelbeid

Sidrunikreem:

  • 100 g suhkrut 
  • 2 munakollast
  • 1 muna
  • 2 sidruni mahl (1,25dl)
  • 100 g võid
  • 1 tl riivitud sidrunikoort

Lisaks:

  •  200 g (külmutatud ) vaarikaid
  •  3 sl suhkrut 
  •  1 tl vanillisuhkrut 
  •  2,5 dl apelsinimahla
  •  2 dl vahukoort
  •  150 g toorjuustu
  •  kookoshelbeid
Sidrunikreemi valmistamiseks mõõda klaas- või metallkaussi suhkur, lahti klopitud munakollased ja muna ning sidrunimahl. Jäta munavalged koogipõhja jaoks kõrvale.Lisa ka tükeldatud või. Aseta kauss paari sõrme jagu vett sisaldavale väiksemale potile ning kuumuta niimoodi vesivannil umbes 8 minutit, samal ajal lusikaga segades, kuni segu pakseneb ja lusika tagumist külge ühtlase kihina katab. Kurna läbi tihedama sõela, lisa riivitud sidrunikoor ja lase jahtuda.
Püreesta või tambi 100 g vaarikaid ja 2 sl suhkrut koos 0,5 dl apelsinimahlaga.
Koogipõhja valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustades munad, munavalged, jogurt ja riivitud sidrunikoor. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa samal ajal vahustades ka see. Vala tainas u 20 cm läbimõõduga ja 7 cm kõrgesse (lahti käivasse), küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja küpseta 170-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni koogi keskele susatud puutikk puhtalt välja tuleb. Jahuta.
Tõsta jahtunud kook vormist välja ja vooderda vorm köögikilega. Tõsta kook tagasi ja torka näiteks näpusuuruse puulusikavarre abil kook tihedalt auguliseks. Mida suuremad ja sügavamad augud, seda mahlasem kook jääb.
Vala koogile 2 dl apelsinimahla, vaarikasegu ja seejärel u 1,5 dl sidrunikreemi. Vajadusel vajuta segu rohkem aukudesse. Tõsta kilenurgad koogile kokku ja lase 12 h külmkapis maitsestuda.
Enne serveerimist võta kook vormist ja aseta serveerimisalusele. Vahusta koor toorjuustu, 1 sl suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa mõned lusikatäied järele jäänud sidrunikreemi* ja sega see kergelt vahukooreseguga. Kata  kook kreemiga. Lisa soovi korral kuival pannil kergelt röstitud kookoshelbeid ja ülejäänud vaarikad. Serveeri.
*) sidrunikreemi jääb selle koguse juures pisut üle. Säilita purgiga külmkapis ja kasuta näiteks koos marjadega pühapäevaste pannkookide kattena või naudi koos jogurti või vanillijäätisega.