Ahjukana aplesiniga

Kuuele

Vaja läheb:

  • 1 u 1,5 kg kana (võimalusel talukana)
  • 2 dl värskelt pressitud apelsinimahla + poolik apelsin kana sisse panemiseks
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 1-2 sl muscovado siirupit 
  • 3-4 sl oliiviõli
  • veidi apelsinikoort
  • paar oksa hakitud rosmariini
  • soola ja pipart
Alusta esmalt sellest, et pressi apelsinidest mahl, aseta see tulele ja keeda umbes poole vähemaks (mahla kogusest peab jääma alles pool). See aitab maitset intensiivsemaks muuta. Jahuta veidi ja lisa siis hakitud küüslauk, mesi, apelsinikoore ribad, hakitud rosmariin ja oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.
Seejärel kuivata kana majapidamispaberiga ja määri see saadud seguga seest ja väljast ning jäta umbes tunniks marineerima. Torka kanale sisse poolik apelsin.
Kuumuta ahi 180-200 kraadini. Aseta kana ahjupotti, nirista veel oliiviõliga üle ja küpseta umbes 1,5-2 tundi vastavalt kana suurusele. Kasta aeg-ajalt kana praemahladega. Kaanega kanaküpsetamise potis võid esimese tunni küpsetada kana kaane all ja teisel tunnil pruunistada kana ilma kaaneta. Suussulav!