Tummine šokolaadikook pähklite ja kõrvitsaga
- 80 g võid
- 150 g tumedat muscovado suhkrut
- 3 muna
- 1 sl brändit, konjakit, rummi või külma kanget kohvi
- 200 g kõrvitsapüreed
- 130 g riisijahu ja 2 tl küpsetuspulbrit VÕI 130 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
- 50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
- näpuotsatäis soola
- 200 g tumedat (tervete) metspähklite või mandlitega šokolaadi
- 0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli (soovi korral)
- tuhksuhkrut, marju
Sulata või ja lase veidi jahtuda. Klopi munad ja suhkur ühtlaseks, sega läbi võiga. Sega hulka kõrvitsapüree ja alkohol või kohv.
Sega sõelutud kuivained (jahu, kakao- ja küpsetuspulber ning sool) omavahel läbi ja sega taina hulka. Tükelda šokolaad (võivad olla suuremad, u 0,5 cm suurused tükid) ja sega seegi tainasse. Soovi korral lisa ka kardemon või kaneel.
Laota tainas 20×20 cm küpsetuspaberiga kaetud vormi, silu pind ja küpseta 170-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud (keskelt võib veel pisut võdiseda). Lase koogil vormis jahtuda ja hoia enne söömist paar tundi külmkapis. Serveerimisel sõelu peale veidi tuhksuhkrut ja puista marju.