Panna cotta kook maasikatega
Põhi
- 150 g toasooja pehmet võid
- 50 g tuhksuhkrut
- 1 muna
- 250 g nisujahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsaga soola
Täidis
- 400 ml 35% koort
- 80 g suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 6 želatiinilehte
Katteks
- maasikaid
- piparmündilehti
Hõõru pehme või ja tuhksuhkur kreemiks. Lisa muna, sega läbi. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga, lisa tainale ja sega ühtlaseks. Köögikombainis on asi lihtsam: pane kõik koostiosad masinasse ja sega ühtlaseks tainaks. Liiga palju ei ole tarvis tainast töödelda, piisab sellest, et koostisosad on kenasti segunenud ja tainas ühtlane.
Rulli tainas jahusel laual jahuseks tehtud tainarulliga õhukeseks.Tõsta põhi tainarulli abil 23 cm läbimõõduga lahtikäivasse pirukavormi, nii et ka servad oleksid paari cm ulatuses kaetud. Hea on kasutada siin lainelise madala servaga lahtikäivat pirukavormi. Tasanda tainaservad. Põhja sisse ei tohi jääda auke, vastasel juhul võib vedel täidis sealt hiljem läbi valguda.
Kata nüüd tainas küpsetuspaberiga ja vala sisse raskus – kas spetsiaalsed küpsetuskivikesed või kuivatatud herned, oad, riis, kruubid vms. Tõsta vorm pooleks tunniks külmkappi. Küpseta seejärel põhja 200 kraadi juures (ahi kindlasti eelkuumutatud!) 15 min. Tõsta välja, eemalda küpsetuspaber koos raskusega. Küpseta veel 7-8 minutit, kuni servad kuldpruunid ja põhi krõbedapoolne. Võta ahjust ja lase põhjal jahtuda, ära vormist eemalda.
Täidise tegemiseks kuumuta koor koos suhkrutega keemiseni. Sega, et suhkur lahustuks kuumas koores. Leota želatiinilehti külmas vees umbes 5 minutit.
Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta need hoolikalt segades kuumas koores. Lase koorel jahtuda, et ta oleks leigepoolne või veel jahedam, kuid ei hakkaks siiski veel tarduma. Vala koor jahtunud koogipõhjale ja tõsta kook (hästi ettevaatlikult, et vedel koor üle ääre ei loksuks) külmkappi tarduma.
Kaunista maasikate ja piparmündilehtede ning soovi korral ka söödavate suveõitega.