Hapukoorekattega õunakook
Põhi
- 250 g toasooja võid
- 85 g suhkrut
- 1 muna
- 360 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsaga soola
Õunad
- 800 g õunu (5 keskmist)
- 3 sl kaneelisuhkrut
Kate
- 3 muna
- 500 g hapukoort
- 150 g suhkrut
- 2 sl kartulitärklist
- 50 g mandlilaaste
- 1 sl tuhksuhkrut
- 3 sl vett
Põhja tegemiseks vahusta pehme või suhkruga kohevaks kreemiks. Mikserda juurde lahtiklopitud muna. Sega küpsetuspulber ja sool jahu hulka, puista jahusegu võikreemi peale. Sega tainas ühtlaseks. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Lõika küpsetuspaberist vormi serva laiune lint ja vooderda sellega vormi siseserv. Küpsetuspaber jääb paremini vormi külge, kui teed enne vormi rasvainega kokku. Vajuta tainas ühtlase kihina vormi põhja.
Puhasta õunad südamikest ja lõika üsna paksudeks viiludeks, kas veerandikeks või kuueks sektoriks (oleneb õunte pontsakusest). Koori viilud ja lao ringikujuliselt ühe tiheda kihina koogipõhjale. Raputa kaneelisuhkur õuntele. NB! Jäta 1 sl kaneelisuhkrut hilisemaks peale raputamiseks. Küpseta tainast ja õunu 180 kraadi juures 15 minutit. Võta ahjust.
Katte tegemiseks vahusta munad suhkru ja tärklisega kohevaks heledaks vahuks. Sega õrnalt hulka hapukoor. Vala kate õuntele. Sega mandlilaastud eraldi kausikeses tuhksuhkru ja veega. Pudista mandlilaastud hapukoorekattele. Küpseta kooki veel umbes 30 minutit, kuni kook on pealt helekollane. Keera ahjukuumus kinni ja lase koogil kinnise uksega ahjus seista veel 15 minutit. Seejärel las kook jahtub täielikult. Enne söömist raputa peale ülejäänud kaneelisuhkur ja lõika kook tükkideks.