Mustasõstra-mascarpone jäätis

neljale kuni kuuele

  • 150 g musti sõstraid
  • 50 g suhkrut
  • 4 munakollast (L)
  • 250 g mascarponet
  • 4 dl piima
  • 1 dl suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut

Kaunistuseks sõstrakobaraid, mündilehti, söödavaid õisi

Kuumuta piim ja mascarpone segades koos vanillisuhkruga keemiseni, kuid ära mulinal keema lase tõusta. Samal ajal sega, nii et tekiks ühtlane vedelik. Lase paar-kolm minutit jahtuda. Sel ajal vahusta munakollased suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Edasi vahustades nirista peene joana hulka kuum piim. Vala segu potti tagasi ja kuumuta pidevalt segades tasasel kuumusel u 5-8 minutit, kuni segu muutub paksemaks ja katab lusikaselga korraliku kihina. Kalla segu läbi sõela ja lase külmkapis järgmise päevani jahtuda ja maitsestuda. Et jäätisesegu pinnale ei tekiks kilejat “nahka”, kata see köögikilega või kasuta kindlalt sulguva kaanega plastkarpi.

Mustasõstrasegu valmistamiseks kuumuta puhastatud sõstrad koos suhkruga u 5 minuti jooksul, kuni saad moosise konsistentsi. Soovi korral võid lisada ka supilusikatäie mandli- või apelsinilikööri (vastavalt nt Amaretto või Cointreau). Lase jahtuda. Vala jäätisesegu jäätisemasinasse ja töötle, kuni saad kena paksu massi. Vala see väiksemasse keeksivormi või kasuta muud serveerimiseks sobivat nõud, lisa mustasõstramoos ja tõmba lusika abil kaheksakujuliste liigutustega läbi jäätise kenad triibud. Puhasta nõu ääred ja lao pinnale soovi korral sõstrakobaraid, söödavaid õisi ja mündilehti ning tõsta jäätis veel 3-4 tunniks sügavkülma tahenema. Enne serveerimist lase jäätisel mõni minut pehmeneda ja tõmba seejärel jäätisekulbiga igale sööjale mõni jäätisepall.