Sidruni-moonikeeks sidruniglasuuri kattega

Kogus: 8-10-le

  • 3 dl jahu (võid kasutada speltajahu)
  • 3 sl mooniseemneid
  • 1 tl soodat
  • ½ tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsaga soola
  • 1 suurem muna
  • 2 dl  rafineerimata roosuhkrut
  • 80 ml õli
  • 100 g hapukoort
  • 1,5 dl piima
  • 1 sidruni mahl ja riivitud sidrunikoor

Sega omavahel jahu, mooniseemned, sooda, küpsetuspulber ja sool. Teises kausis sega muna suhkruga ühtlaseks ja lisa siis õli, hapukoor, piim, sidrunimahl ja -koor. Sega läbi ja ühenda siis jahusegu vedelate ainetega. Sega ühtlaseks. Määri keeksivorm võiga ja kalla tainas vormi. Küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit. Kui keeks kipub pealt liialt pruunistuma, võid vormi pealt fooliumiga katta. Küpsust kontrolli puidust tikuga. Tõsta keeks ahjust ja kalluta vormist välja metallrestile.
Keeksi küpsemise ajal valmista glasuur.

Sidruniglasuur

  • 1 sidrun, õhukeste viiludena
  • 1 dl suhkrut
  • 1 dl vett
  • 2 sl sidrunimahla

Sidruniglasuuri jaoks sega omavahel 1 dl suhkrut 1 dl veega ja sidrunimahlaga. Kalla pannile ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ja laota sinna sisse sidruniviilud. Lase vaiksel kuumusel 10-15 minutit kergelt mullitades keeda sidruniviile paar korda ümber keerates, kuni sidruniviilud on läbipaistvad ja vedelik siirupine. Tõsta pannilt, jaota sidruniviilud soojale keeksile ja nirista peale sidrunisiirup.