Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga
1 kg pohli
1 dl kuiva punast veini
1,5 dl vett
u 300 g marmelaadisuhkrut (või u 600 g suhkrut)
1 rosmariinioks
Loputa pohlad veega ja kurna sõelal. Vala potti, lisa vesi ja vein ning lase keema tõusta. Keeda u 5 minutit või kuni pohlad on pehmenenud. Vala potisisu tihedale sõelale ja lase vedelikul u 30 minuti jooksul välja nõrguda. Ära suru!*
Kaalu saadud vedelik, lisa rosmariinioks ning lase jälle keema tõusta. Kui kasutad marmelaadisuhkrut, lisa seda ½ kaalutud vedeliku kohta. Keeda segades 5 -10 minutit, kuni segu konsistents muutub ja suhkur on sulanud. Marmelaadisuhkru puhul näed tulemust kiiremini ja keemisaeg võiks olla pigem lühem. Harilikku suhkrut kasutades lisa seda sama palju nagu kaalutud vedelikku ja tegutse edasi samamoodi nagu marmelaadisuhkru puhulgi. Sobiva konsistentsi saamiseks võid teha marmelaadiproovi – selleks pista külmkappi taldrik ja lase jahtuda. Tõsta väike kogus keedust taldrikule ja kalluta veidi. Kui vedelik kiirelt kallerdub, on marmelaad valmis. Kui kallerdumine pole piisav, keeda veel veidi.
Eemalda valmis marmelaadist rosmariinioks ja vala potisisu steriliseeritud purkidesse. Naudi magustoitudega, juustulaual, verivorsti või hoopis uluki- või pardiprae juure
*Pohlamarmelaadi valmistades ei pea järele jäänud pohli kindlasti ära viskama, sest neis on vunki veel küllaga. Kasuta need ära kas küpsetises või suhkrut lisades hoopis põnevaks segamoosiks.