Piparkoogipõhjal juustukook karamelli ja jõhvikatega

10-12 lõiku

Karamell

Jõhvikapüree

  • 200 g külmutatud jõhvikaid
  • 50 g suhkrut
  • 1 kaneelipulk
  • 50 ml vett

Koogipõhi

  • 150 g piparkooke
  • 60 g võid

Koogitäidis

Koogi kaunistamiseks  jõhvikaid ja piparkoogipuru

Karamelli tegemiseks tõsta kõik vajalikud ained potti. Kuumuta keema ja lase õige madalal kuumusel keeda 20-30 minutit, kuni segu on natuke paksenenud. Sega sagedasti. Jälgi keetmise ajal. et kuumus oleks väike, aga karamell siiski pidevalt tasakesi mullitaks. Lase toatemperatuuril jahtuda ja tõsta seejärel u 8 tunniks külmkappi tahenema.

Jõhvikapüree jaoks tõsta kõik selleks vajalikud ained väikesesse potti. Keeda 5 minutit. Lase veidi jahtuda, eemalda kaneelipulk ja surista saumikseriga püreeks. Jäta ootele.

Valmista koogipõhi. Selleks purusta piparkoogid hästi peeneks puruks. Sulata või ja sega piparkookidega. Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri seinad võiga. Vajuta piparkoogipuru tihedasti põhjale. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidise valmistamiseks peaksid kõik koostisosad olema toasoojad. Mikserda nad kõik kergelt läbi ühtlaseks siidiseks kreemiks. Ära mikserda rohkem, kui segunemiseks vajalik.
Vala koogipõhjale esmalt pool täidisest. Sellele tõsta törtsudena pool jõhvikapüreest. Sega kahvliga, et tekiks marmorjas efekt. Korda sama teise poole täidise ja jõhvikapüreega. Küpseta kooki 160 kraadi juures u 1 tund ja 10-15 minutit. Täidis peaks jääma keskelt kergelt võdisev. Keera kuumus kinni ja lase koogil praokil uksega ahjus olla veel 20 minutit. Tõsta välja ja lase toatemperatuuril täielikult jahtuda. Seejärel hoia u 8 tundi külmkapis (sama kaua peab seisma ka karamell).
Võta nii karamell kui juustukook tunnike enne söömist külmkapist välja. Sega karamell vispliga hästi hoolikalt läbi. Nirista koogile. Karamelli on rohkem, kui koogi peale kulub, hoia ülejääki purgiga külmkapis, ei või ju iial teada, millal magusaisu taas üllatab.
Kaunista kook jõhvikate ja piparkoogipuruga.