Pasha-kook

Põhi

  • 2 muna
  • 0,5 dl suhkrut
  • 2 sl kartulitärklist
  • 1 sl jahu
  • 1 sl kakaopulbrit

Täidis

  • 2 dl 35% koort
  • 1,5 dl ekstrapeent suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 600 g maitsestamata kohupiimapastat
  • 6 želatiinilehte
  • 2 sl sidrunimahla
  • 0,5 dl mandleid
  • 10 kuivatatud aprikoosi
  • 1 dl rosinad
  • 1 väikese sidruni koor riivitult

Kaunistuseks: mandlilaastud, marmelaad, lihavõttekommid, pähklid-mandlid, piparmünt, söödavad lilleõied

Põhjaks vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Sega omavahel tärklis, jahu ja kakaopulber. Sõelu kuivained munavahu hulka. Sega õrnalt ühtlaseks. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad paari sentimeetri ulatuses võiga. Vala tainas sisse. Küpseta 200 kraadi juures 8-10 minutit. Tõsta vorm ahjust ja lase põhjal vormist välja võtmata jahtuda. Põhja jahtumise ajal valmista täidis.

Vahusta koor suhkrutega tugevapoolseks vahuks. Lisa kohupiimapasta. Vahusta veel mõni keerd, kuni segu on ühtlane. Pane 6 želatiinilehte külma veega kaetult ligunema. Leota 5-10 minutit, kuni lehed on pehmed. Kuumuta väikeses potikeses 2 sl sidrunimahla. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks, sulata kuumas sidrunimahlas. Lase paar minutit jahtuda. Tõsta želatiinisegu hulka 2 sl kohupiimatäidist ja sega läbi. See on vajalik temperatuuride ühtlustamiseks ja želatiini paremaks segunemiseks ülejäänud täidisega. Vala želatiini-kohupiimasegu ülejäänud täidise hulka ja sega täiesti ühtlaseks. Haki mandlid ja tükelda aprikoosid pisikesteks tükikesteks. Lisa koos rosinate ja riivitud sidrunikoorega kohupiimatäidisele. Sega läbi. Vala täidis põhjale. NB! Kui põhi on servadest lahti löönud, vajuta enne täidise valamist õrnalt käega, nii et ta oleks tihedasti vormi serva vastas. Lase koogil vähemalt 4 tundi  külmas tarduda.

Kaunista mandlilaastude, marmelaaditükkide, lihavõttekommide, hakitud pähklite-mandlite, piparmündilehtede, söödavate õite või muu meelepärasega.