Laimitartaletid ehk laimivõidega korvikesed

  • u 8 tk

Korvikesed

  • 180 g toasooja võid
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 1 munakollane
  • 240 g nisujahu

Tõsta või, sool, suhkur ja munakollane köögikombaini. Surista kreemiks. Lisa jahu ja lase mõned tiirud pulse-režiimil käia, kuni tainast moodustub pall. Ära liigselt töötle, siis võib tainas puiseks muutuda. Tõsta tainapall toidukilele ja vajuta lamedamaks. Keera kilesse ja tõsta vähemalt tunniks ajaks külmkappi. Enne lahtirullimist lase tainal u 15 minutit toatemperatuuril pehmeneda. Rulli õhukeseks. Lõika välja oma vormidest 1 cm võrra suurema läbimõõduga kettad. Kui sa ei kasuta non-stick vorme, määri need eelnevalt võiga. Tõsta tainakettad vormidesse ja vajuta kergelt vormi külge. Tasanda servad noaga. Lõika küpsetuspaberist välja nii suured tükid, et need katavad täielikult korvikeste põhja ja servad (tükid ei pea olema ümmargused). Tõsta igasse korvikesse taina peale küpsetuspaberi tükk. Vala peale raskus – kuivad herned, keetmata riis, kruubid või spetsiaalsed keraamilised küpsetuskuulid. Raskus ei lase korvikeste servadel küpsemisel alla vajuda ega põhjal liigselt kerkida. Küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit. Tõsta korvikesed korraks välja, eemalda raskus ja küpsetuspaber. Tõsta ahju kuumus 200-ni ja küpseta katmata korvikesi veel u 5 minutit, kuni krõbedad ja kuldpruunid. Tõsta ahjust välja. Lase korvikestel jahtuda, siis eemalda vormist.

Laimivõie

  • 3 muna (M)
  • 150 g  suhkrut
  • näpuotsaga soola
  • 1,5 dl laimidest pressitud mahla (u kolm laimi)
  • 1 sl riivitud laimikoort (saab ühelt laimilt)
  • 80 g võid

Pressi laimidest välja mahl ja riivi koor. Klopi vispliga kastrulis lahti munad, suhkur, sool, laimimahl ja -koor. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Ära keeda, hoia segu keemise piiril. Kannatust! Paksenemiseks kulub u 10 minutit. Lõpuks lisa tükkidena külm või ja klopi võie läbi. Lase täielikult jahtuda, külmkapis seistes kreem pakseneb veelgi.

Besee

Vahusta munavalge suhkruga kõvaks läikivaks vahuks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Määri munavalgevaht õhukese kihina küpsetuspaberile. Küpseta 110 kraadises ahjus 45 minutit – 1 tund. Besee peaks täiesti läbi kuivama, jäädes siiski lumivalgeks. Keera ahjukuumus kinni ja lase beseel lahtise uksega ahjus täielikult jahtuda. Murra tükkideks.
Enne serveerimist tõsta iga sööja taldrikusse tühi korvike (korvikesed on õrnad ja võivad täidetuna liigutamisel mureneda, nii et parem on korvike täita serveerimistaldrikul) . Tõsta lusikaga sisse laimivõie. Kaunista beseetükikeste ja riivitud tsitrusekoorega.