Pastinaagikook toorjuustukreemiga
- 1,5 dl toiduõli
- 150 g tumedat muscovado‘t
- 1 muna
- 150 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl vürtspipart ehk pimenti
- 125 g jämedalt riivitud pastinaaki
- 100 g Kreeka pähkleid
Kate:
- 50 g võid
- 60 g tuhksuhkrut
- 75 g maitsestamata toorjuustu
- 2 sl kuusevõrsesiirupit või suhkruroosiirupit
Sega õli suhkru ja lahtilöödud munaga, vahusta 3-4 minutit, kuni vaht hakkab muutuma heledamaks ja kreemjamaks. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, peeneks uhmerdatud vürtspipar, riivitud pastinaak ja veidi peenemaks hakitud pähklid (jäta umbes 1 sl pähklipuru pärast koogi kaunistamiseks). Vala küpsetuspaberiga vooderdatud umbes poole ahjuplaadi suurusesse vormi ja küpseta umbes 45-50 minutit 170 kraadi juures, kuni tainasse torgatud puutikk jääb puhtaks. Soovi korral võib koogi küpsetada ka 28-30 cm pikkuses keeksivormis, siis võib küpsetusaeg pikem olla.
Jahtunud koogi võib katta toorjuustukreemiga või riputada üle tuhksuhkruga.
Toorjuustukreemi jaoks vahusta toasoe pehme või tuhksuhkruga, lisa edasi mikserdades osade kaupa samuti toasoe toorjuust (külmkapist võetud toorjuustuga läheb kreem teraliseks ja ei vahustu) ja kuusevõrsesiirup. Määri kreem koogile ja puista peale pähklipuru. Koogi võib valmis küpsetada söömisele eelneval päeval ja pärast katta kreemiga. Kook maitseb hästi just küpsetamisele järgneval päeval.