Astelpaju-porgandikoogike

Porgandi-muretainas:

  • 75 g võid
  • 2 tl pruuni roosuhkrut 
  • näpuotsaga soola
  • 3 dl jahu
  • 1 dl peenelt riivitud porgandit
  • 1 munakollane
  • 3–4 sl külma vett

Astelpajutäidis:

  • 2 dl astelpajupüreed
  • 2 dl ekstrapeent suhkrut 
  • 4 munavalget
  • 3–4 lehte želatiini
  • 50 g tumedat šokolaadi

Kate:

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 1 dl vahukoort
  • Kaunistamiseks astelpaju- või pihlakamarju, rukkililleõisi, jms.
Taina jaoks haki külm või suhkru ja jahu sekka, lisa riivitud porgand, lahtiklopitud munakollane ja vähehaaval vett. Mätsi palliks, paki toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi. Märksa lihtsam on tainast valmistada köögikombainiga. Rulli tainas umbes 22×30 cm vormi põhja suuruseks ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 7–10 minutit, jahuta põhi maha.
Vooderda sama koogivorm toidukilega, tõsta põhi vormi. Sulata 50 g šokolaadi veevannil ja määri see koogipõhjale, tõsta jahedasse tahenema.
Kreemi jaoks püreesta astelpajumarjad ja suru läbi sõela, et eraldada seemned ja kestad. Pane želatiinilehed külma veega 5 minutiks likku (želatiinikogus oleneb sellest, mis tingimustes kooki hiljem serveeritakse – kui kook peab kaua aega toatemperatuuril olema, on targem võtta neli želatiinilehte, kui serveeritakse otse külmkapist, saab hakkama kolmega). Keeda astelpajupüreed 1 dl suhkruga 3–4 minutit, lisa kätega kuivaks pigistatud želatiinilehed, sega läbi ja tõsta jahtuma. Kui vedelik on leige, vahusta munavalged tihedaks tugevaks vahuks, lisa edasi mikserdades jupphaaval ülejäänud 1 dl suhkrut ja seejärel astelpajusiirup. Vala tarretuma hakkav vaht koogipõhjale ja silu pealt ühtlaseks.
Tardunud kook kata šokolaadikreemiga, mille jaoks kuumuta koor keemiseni, tõsta tulelt, lisa jämedalt hakitud šokolaad ja sega ühtlaseks läikivaks massiks. Jahuta maha ja määri koogile. Tõsta veel jahedasse, et šokolaad taheneks.
Serveerimisel võid lõigata koogi kuuma vette kastetud noaga väikesteks ampsukookideks ja serveerida näiteks paberist trühvlivormides või maiustada tavamõõtmetes koogitükiga rahulikult laua taga.
Veinisoovitus: Arvina Riesling