Wontonid virsikute ja martsipaniga

Vaja läheb:

  • 1 pakk (200g) wonton-tainast*
  • 1 kg küpseid virsikuid
  • 1spl maisitärklist
  • 3 spl pruuni roosuhkrut 
  • 100g martsipani frittimiseks õli (näiteks rapsiõli)
  • serveerimiseks tuhksuhkrut
* Wonton-tainast saab hetkel kahjuks minu teada ainult Piprapoest.
Tõsta wonton-tainas eelmisel õhtul sügavkülmast külmkappi sulama ja umbes pool tundi enne kasutamist sealt omakorda toatemperatuurile. Koori virsikud, eemalda kivid ja lõika viljaliha sektoriteks. Sega puhastatud virsikud maisitärklise ja pruuni suhkruga kokku. Lõika martsipanimass õhukesteks viiludeks või riivi jämeda riiviga. Aseta üks wontonileht tööpinnale. Tõsta selle keskele üks virsikusektor ja selle peale viil martsipani või näpuotsaga riivitud martsipani. Tõmba veega lehe servad märjaks ja voldi wontonid kokku. Wontonite voltimiseks on võimalusi mitmeid. Meie tõmbasime vastastikused nurgad keskele kokku “ümbrikuks” ja surusime servad kinni. See pole tegelikult üldse mitte keeruline ja tuleb peale mõne esimese wontoni voltimist juba üpris mugavalt käe sisse. Natuke peab nokitsemise jaoks lihtsalt aega varuma. Kui üldse kohe ei viitsi, ei taha, ei suuda, siis lihtsaim viis wontoneid kokku voltida, on nad lihtsalt kolmnurgaks kokku suruda või kõik otsad täidise ümber suvaliselt kokku tõsta.
Kuumuta potis või fritüüris piisavalt palju õli, et su wontonid saaksid mugavalt seal sees küpseda. See võib ühest liitrist mitme liitrini varieeruda, olenevalt poti või fritüüri suurusest. Tõsta wontonid ükshaaval kuuma õli sisse ja vajadusel keera neid vahepeal, et nad ühtlaselt igast küljest pruunistuksid.
Kui vähegi võimalik, siis ürita frittimist teha akna all, et tuppa võimalikult vähe rasva ebameeldivat lõhna jääks. Kindlasti ettevaatust, sest kuum rasv võib teinekord ka pritsida ja neid plekke nii lihtsalt enam riietelt välja ei küüri!
Kuldpruuniks küpsenud wontonid tõsta köögipaberile nõrguma ja jätka järgmiste wontonite küpsetamist. Kui kõik wontonid on küpsed, siis tõsta nad taldrikule, raputa üle tuhksuhkruga ja serveeri kohe soojalt. Siis nad on kõige paremad! Ma ütleks suisa, et über-head! 🙂