Vütsikas ploomitšatni

Vaja läheb:

  • 1 kg ploome
  • 3 keskmist sibulat
  • 50-100 g kuivatatud rosinaid ja/või jõhvikaid
  • 1 sl jahvatatud ingverit
  • 1 sl musti sinepiseemneid
  • 1 sl paprikapulbrit
  • 1 sl tšillihelbeid
  • 3 dl punase veini äädikat
  • 400 g moosisuhkrut
  • 1 tl soola (kuhjaga)
Poolita ploomid, eemalda kivid ja haki väikesteks tükkideks. Seejärel haki peeneks sibulad. Soovi korral haki rosinad või jõhvikad õliga määritud nuga kasutades pisut väiksemateks tükkideks.
Aseta kõik ained peale suhkru ja soola suurde potti ning sega läbi. Lase aeglaselt keema tõusta, alanda kuumust, pane kaas potile peale ja lase õrnalt podisedes moosil keeda 10 minutit, kuni ploomid on pehmed. Eemalda kaas ja keeda tšatnit veel 10-20 minutit, kuni ploomitükid hakkavad lagunema. Lisa suhkur ja sool ning sega, kuni need lahustuvad. Lase vürtsmoosil keema tõusta ja veel umbes 10 minutit kergelt podisedes madalal tulel keeda. Sega aeg-ajalt, et see põhja kinni ei jääks, kuni moos on pisut paksenenud.
Ära kindlasti pärast moosisuhkru lisamist enam kauem keeda, sest moos taheneb ja pakseneb veel jahtudes. Tõsta moos steriliseeritud purkidesse ja lase vähemalt kaks nädalat enne söömist maitsetel settida.