Tomatikastmes lihapallid kartulipüreega
Lihapallid
- 900 g hakkliha
- 4 tl murulauku, hakituna
- 4 tl mahedat sinepit
- 4 sl kodujuustu
- 8 kreekerit
- 1 muna
- soola
- pipart
Purusta kreekerid käte vahel peeneks puruks. Sega omavahel kõik ained, maitsesta soola ja pipraga. Aseta segu vähemalt 15 minutiks külma maitsestuma. Seejärel vormi pisikesed pallid ning küpseta pannil õli sees üleni küpseks.
Tomatikaste
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 5-6 dl tomatipastat
- 4 dl vett
- suur peotäis basiilikut
- 3 sl Demerara suhkrut
- pipart
Haki sibul peeneks ning prae pannil klaasjaks, vahepeal lisa juurde ka peeneks hakitud küüslauk. Vala pannile tomatipasta ja vesi. Kuumuta madalal kuumusel paar minutit. Haki basiilik pisut väiksemaks ning lisa tomatikastmele. Lisa suhkur, pisut pipart ning lase madalal kuumusel kastmel podiseda umbes 5 minutit.
Kartuli-bataadipüree
- 3 kg kartuleid
- 800 g bataati ehk maguskartulit
- 1 dl rõõska koort (35%)
- 4 sl võid
- soola
- pipart
Pane kooritud kartul ja bataat soolaga maitsestatud veega potti ning keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Nõruta, lisa koor ja või ning tambi ühtlaseks püreeks. Maitsesta ning vajadusel lisa piima.