Tallekints ja Hasselbacki peedid

  • 1 kg talleliha
  • 2 dl jogurtit
  • soola
  • pipart
  • 2 sl kadakamarja siirupit
  • kadakamarju
  • 3-4 rosmariini oksa
  • 10 küüslauguküünt
Hõõru talleliha soolaga sisse. Viiluta küüslauk ja rebi rosmariini lehed okste küljest. Sega küüslauk ja rosmariin jogurtiga, lisa juurde kadakamarjad ja -siirup. Pane liha marinaadi ja lase maitsetel tõmmata paar tundi kuni üle öö. Enne küpsetamist lase lihal seista vähemalt tund toatemperatuuril. Pane liha koos marinaadiga ahjuvormi. Kuumuta ahi 230 kraadini ja küpseta liha sellel temperatuuril esimesed 20 minutit. Seejärel vähenda kuumust 160 kraadini, kata vorm fooliumiga ja küpseta veel 1-1,5 h, kuni liha on pehme ja eraldub kergelt kondi küljest.

Ahjupeedid Hasselbacki moodi

  • 3 keskmist peeti (soovitavalt ühesuurust)
  • 3 sl palsamiäädikat
  • 2 sl suhkruroosiirupit
  • soola
  • 2 tl kuivatatud tüümianit
  • 2 küüslauguküünt
  • meresoolahelbeid või veinimeistri soola
Pese ja koori peedid ning lõika pooleks. Alustades peedipooliku ümaramast osast lõika lahti tihedalt õhukesed viilud nii, et allosa jääb läbi lõikamata. Pane peedid ahjuvormi. Sega omavahel palsamiäädikas, sool, tüümian ja siirup. Purusta küüslauguküüned ja sega juurde. Vala segu peetidele. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit. Serveerimisel puista pinnale veinimeistri soola.