Tagurpidi tomatipirukas

  • 400 g võiga pärmi-lehttainast
  • 2+2 sl oliiviõli
  • 1 sibul
  • 500-600 g kirsstomateid
  • 1 sl demerara suhkrut
  • 1 sl palsamiäädikat (vedel, mitte paks palsamikreem)
  • soola, musta pipart
  • tüümiani, rosmariini või basiilikut

Sulata tainas ja rulli veidi õhemaks. Kui tainas on ristkülikutena, suru need enne kergelt omavahel kokku üheks tükiks. Võta 22-23 cm põhjaläbimõõduga pann (metallist käepidemega, et saaks ahju panna), pane tagurpidi taina peale ja lõika välja pannisuurune ring. Tõsta see ring kahe küpsetuspaberi vahel külmkappi, kuniks tegeled tomatitega.
Kuumuta pannil 2 sl õli. Viiluta sibul ja prae madalal kuumusel õlis, kuni sibul saab veidi värvi, u 10 minutit. Tõsta sibul pannilt ära ootele. Lisa 2 sl õliiviõli ja kirsstomatid. Tomateid peaks olema nii palju, et nad katavad terve panni põhja. Kuumuta, kuni tomatid hakkavad pehmenema ja mahla eralduma, kuid säilitavad endiselt oma kuju. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pannilt ära sibulate juurde. Pane ahi eelsoojenema 200 kraadi juurde (pöördõhk).
Lisa pannil olevale tomatitest eraldunud vedelikule suhkur ja palsamiäädikas. Lase mullitades paar minutit keeda, kuni siirup muutub paksemaks. Tõsta tomatid ja sibul pannile tagasi. Laota tainaring tomatitele, suru servad panni ja tomatite vahele. Torka tainasse kahvliga auke. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus (pöördõhk) u 30 minutit, kuni kuldpruun ja krõbe.
Lase 5 minutit jahtuda. Lükka tainas silikoonspaatli abil panni servadest õrnalt lahti. Pane pannile serveerimistaldrik ja pööra pann kindla ja kiire liigutusega tagurpidi. Pirukas on nüüd serveerimisalusel, tomatid pealpool. Kui mõni tomat otsustas siiski panni külge jääda, saad selle lihtsalt käsitsi pirukale panna. Puista peale ürte nagu tüümianit, rosmariini või basiilikut. Paar keerdu musta pipart ka pirukas ongi valmis nautimiseks!
Tainast jääb pirukateost ilmselt veidi üle. Saad sellest teha näiteks juustuküpsiseid või väikese krõbeda õunapiruka.