Piparkoogiruudud karamelli-pähklikattega

12 tükki

Põhi:

  • 600 g poest ostetud või ise tehtud piparkoogitainast
Rulli tainas umbes 5 mm paksuseks. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud umbes 20×25 cm suurusega kandilise vormi põhjale. Otstarbekas on rullitud tainas enne vormi tõstmist vormi suuruse järgi täpselt parajaks lõigata. Küpseta põhja 170 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni tainas on küps ja tõsta siis ahjust välja. Samal ajal, kui põhi ahjus küpseb, valmista karamellikaste.

Kate:

  • 100 g võid
  • 70 g rafineerimata roosuhkrut
  • 100 ml heledat suhkrusiirupit
  • 200 ml 35% rõõska koort
  • 200 g pähklite ja kuivatatud marjade segu (tükeldatud pekaanipähklid, soolamata maapähklid, mandlilaastud, jõhvikad, rosinad jm meelepärane)
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • näpuotsaga soola

Karamellikastme jaoks tõsta potti tükeldatud või, suhkur, suhkrusiirup ja sool. Kuumuta segades, kuni või ja suhkur on sulanud. Lase segul väiksel kuumusel ja vahepeal segades ilma kaaneta potis keeda, kuni segu pakseneb. Selleks kulub umbes 10 minutit. Lisa kuuma paksenenud kastme hulka ettevaatlikult segades koor ja keeda veel 5 minutit. Tõsta pliidilt, sega hulka pähklid ja kuivatatud marjad. Lase kattel 15 minutit jahtuda. Kui koogipõhi on jahtudes vormi serva küljest veidi lahti läinud, vajuta see servadest õrnalt vormi vastu tagasi – nii ei valgu kate põhja ja vormi vahele. Vala kate vormisolevale koogipõhjale.

Sulata šokolaad ja nirista kattele ning tõsta kook mõneks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist lõika terava noaga tükkideks ja naudi soojendava talvise teega.