Krõbeda katte ja mahlase sisuga kardemonine õunapirukas

Kaheksale kuni kümnele

Tainas:

Sega ühes kausis omavahel või, suhkur ja muna. Teises kausis sega jahu, sool ja küpsetuspulber ning lisa või-muna segule. Kõige lihtsam on seda teha köögikombainis pulse režiimi kasutades. Võid seda teha ka laual noaga koostisosasid peenemaks töödeldes, kuni saad ühtlase puruse massi. Suru mass kokku ja keera toidukilesse. Tõsta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Rulli umbes 3/4 kogusest tainapõhjaks ja kata sellega 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja küljed. Ülejäänud tainas rulli õhukeseks ja lõika sellest pikad ribad, millega koogitäidis katta.

Täidis:

  • 100 g võid
  • 2-3 sl jahu
  • 60 ml vett
  • 0,5 dl rafineerimata roosuhkrut 
  • 1 dl fariinsuhkrut 
  • 1 tl kardemoni või kaneeli
  • 50 g rosinaid ja tükeldatud Kreeka pähkleid
  • 2 sl mooniseemneid
  • 6 hapukat tükeldatud õuna
Täidise jaoks sulata pannil või. Sega sisse jahu, kuni moodustub pastataoline mass. Lisa vesi, suhkrud ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning hauta veidi aega massi pidevalt segades. Lisa kaneeli või kardemoni. Kalla juurde õunatükid, rosinad-pähklid, mooniseemned ja sega need või ja suhkrumassiga läbi. Tõsta täidis pannilt koogivormi põhjale laotatud taina peale. Lükka ühtlaselt laiali ja tõsta sinna peale siis tainaribad.
Küpseta eelsoojendatud ahjus esmalt 220 kraadi juures 10-20 minutit. Alanda siis kuumus 170 kraadini ja küpseta veel umbes 35-40 minutit, kuni õunad on läbiküpsenud.