Krõbe kaerahelbekook
- 2 munavalget
- 1 sl ekstrapeent valget suhkrut
- 75 g võid
- 100 g kaerahelbeid
- 50 g nisujahu
- 50 g tatrajahu
- 25 g tumedat muscovado suhkrut
- 100 g rosinaid
Vahusta munavalged koos ekstrapeene valge suhkruga kohevaks vahuks. Retseptis on kasutatud kahte suhkrut. Tume muscovado suhkur annab küpsetisele karamellise maitsenüansi, kuid on liiga niiske ja raske, et seda munavalgete vahustamiseks kasutada. Koos suhkruga saab aga munavalgeid paremini vahustada, seetõttu kasutan munavalgete vahustamiseks ekstrapeent valget suhkrut.
Seejärel sulata või. Mõõda ühte suuremasse kaussi vajalik kogus kaerahelbeid, nisu- ja tatrajahu (võib kasutada ka ühte jahu), tume muscovado suhkur ja rosinad. Kalla kuivainete hulka sulatatud või ning sega mass ühtlaselt kokku. Viimasena lisa tainale vahustatud munavalged ning sega, kuni tainas on ühtlane.
Tõsta tainas küpsetusvormi ning silu see lusikaga ühtlaseks. Selle koguse jaoks sobib ümmargune 24 või ka 26 cm läbimõõduga küpsetusvorm, aga ka kitsas ja piklik (11×35 cm) lahtikäiv vorm. Küpseta 180-kraadi juures umbes 20 minutit. Kuna see tainas ei ole vedel ja ei valgu laiali, saab seda kooki küpsetada ka küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil.