(Kõigi lemmik) nostalgiline hapukoorekook
Põhi
- 150 g toasooja võid
- 1 sl suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 1 toasoe muna
- 100 g toasooja hapukoort või keefiri
- 300 g nisujahu*
- 0,5 tl soola
- 0,5 tl soodat
Vahusta või suhkrutega, lisa edasi vahustades muna, seejärel hapukoor või keefir. Sega sõelutud jahu soola ja soodaga ning lisa tainale. Sega ühtlaseks, keera toidukilesse ja aseta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidis
- 10 munakollast
- 300 g suhkrut
- 2 sl vanillisuhkrut
- 6 sl kartulijahu
- 1,2 kg hapukoort
- 10 munavalget
Vahusta munakollased suhkrutega. Sega hulka kartulijahu ja hapukoor, viimasena lisa õrnalt segades vahustatud munavalged.
Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 30 x 40 cm, vähemalt 2 cm kõrguse äärega, suurele ahjuplaadile (raputa kätele jahu seda tehes) ja laota sellele ühtlaselt hapukooresegu.
Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 20 minutit, seejärel alanda ahju kuumus 180 kraadini ja küpseta veel 10 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks.
*Nisujahu asemel mõnd gluteenivaba jahu kasutades lisa 2 tl küpsetuspulbrit. Võib kasutada maisi- ja toortatrajahu (kumbagi 150 g).