Kohupiimakarask (gluteenivaba) ja suitsukalamääre

Karask

  • 100 g täistera kaerajahu
  • 70 g toortatrajahu
  • 1 tl soodat
  • 1 tl soola
  • 130 g maitsestamata kohupiima
  • 200 g täispiima (vähemalt 3,5 %ilise rasvasisaldusega)
  • 1 suur muna
  • 1 sl heledat suhkrusiirupit 
  • 50 g sulatatud võid
Sega omavahel jahud, sool ja sooda. Teises kausis sega kohupiim piima, kergelt lahtiuklopitud muna ja siirupiga läbi, viimasena lisa sulatatud või. Sega hulka ka jahusegu ja tõsta tainas ettevalmistatud vormi. Vormi ääred võiksid olla võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhjas aga küpsetuspabeririba.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures 35-40 minutit kuni karask on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase karaskil vormis u 10 minutit taheneda, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Suurepärane nii soojalt kui ka külmalt.

Suitsukalamääre

  •  200 g kuumsuitsu hõbeheiki vm meelepärast kala (puhastatud kaal)
  •  50-100 g hapukoort
  •  1 tl mahedat sinepit
  •  värsket jahvatatud musta pipart
  •  peotäis või rohkem hakitud tilli
  •  2 keedetud muna (soovi korral)
Tükelda kala, sega läbi ülejäänud ainetega. Kui lisad munad, siis peenesta need enne kahvliga. Hoia külmas.