Kirsikaste ja grillitud pardifilee

kahele

Kaste

u 2 dl

  • 500 g kirsse
  • 1 punane sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1-1,5 dl suhkrut
  • 0,5 dl punast veini
  • 1-2 sl punase veini äädikat
  • 1 sl riivitud ingverit
  • 2 tera nelki
  • 0,5 tl jahvatatud koriandriseemneid
  • ½ tl tsillihelbeid
  • ¼ tl kaneeli
  • soola, pipart, veidi õli

Lisaks

2 pardifileed, veidi soola

Puhasta kirsid kividest, haki sibul ja küüslauk. Kuumuta sibulat pannil koos vähese õli ja näpuotsatäie soolaga, kuni see on pehmenenud. Pane potti koos ülejäänud kastme  koostisosadega ja keeda madala kuumuse juures, vahepeal segades u 20-30 minutit, kuni kõik koostisained on pehmenenud. Püreesta kergelt saumikseriga (eemalda enne nelgiterad), soovi korral jäta veidi tükiliseks. Maitsesta täiendavalt ja lase jahtuda.

Pardifileede grillimiseks lõika fileede nahaosa terava noaga risti-rästi läbi, et rasva saaks paremini eralduda ja hõõru nahaosa soolaga kokku. Küpseta süte kohal, mis ei ole väga kuumad. Peaksid saama kätt oma 5 sekundit sütest nii 10 cm kaugusel hoida. Tõsta fileed grillile nahaosa allpool ja kata grill kaanega, küpseta u 10-15 minutit, vahepeal piilu ja ohjelda võimalikke leeke veepritsiga. Pööra fileed ringi – need peaksid olema kena ja kuldse jumega ja küpseta veel 5 minutit. Liha sisetemperatuur peaks peale küpsemist olema 55 kraadi tuuris. Tõsta liha taldrikule või lõikelauale ja kata kergelt fooliumiga ning lase 10 minutit puhata. Serveeri koos kastmega (seda kulub tõenäoliselt vähem kui valmis sai tehtud, hoia ülejääki külmikus ja kasuta teinekordki – säilib oma kuu aega kindlasti) paku kõrvale ka grillitud köögivilju ja salatilehti.

Lisaks grillitud pardifileele sobib kaste ka sea kaelakarbonaadi , – ribide või hoopis vorstikeste kõrvale. Maitsev ka grilljuustuga.

NB! Kaste sobib ka juba grillimise lõpufaasis oleva liha- või ribitüki maitsestamiseks ja pintseldamiseks, kuid ei sobi liha marineerimiseks, ega pikemaks grillimiseks. Kui paned kastme peale valmimist steriliseeritud purgikestesse, võid seda lisada toidule kasvõi sügistalvel.