Karamellikook
Tainas:
- 100 g võid
- 0,5 dl ekstrapeent suhkrut
- 1 muna
- 3 dl jahu
- 1 sl külma vett
Kate:
- 4 dl 35% vahukoort
- 1 vanillikaun
- 8 munakollast
- 1 dl heledat muscovado suhkrut
Serveerimiseks hapukaid marju või marjakastet.
Töötle kuubikuteks lõigatud külm või, suhkur ja jahu köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa masina töötamise ajal kergelt lahtiklopitud muna ning veidi jääkülma vett. Tainas peab moodustama ühtlase massi. Mässi tainas toidukilesse ja tõsta 20-30 minutiks külmkappi tahenema.
Kreemi jaoks vala potti koor, poolita pikuti vanillikaun ning kaabi seemned kooresse. Kuumuta koor keemiseni. Klopi munakollased suhkruga ühtlaseks ning lisa pidevalt segades kuum koor. Lase madalal kuumusel pidevalt segades pakseneda.
Rulli külm tainas kettaks ning kata 24-25-cm lahtikäiva koogivormi põhi ja serv 3-4 cm kõrguselt tainaga. Torka kahvliga tainasse mõned augud, toesta servad fooliumiga vms ning küpseta ettevalmistatud põhi eelsoojendatud ahjus 210-kraadi juures 5-7 minutit, kuni põhi on küps.
Eemalda fooliumiribad vm toestus ning vala täidis küpsenud koogipõhjale. Küpseta kooki 150-kraadi juures 50 minutit või natuke enam, kuni täidis on peaaegu läbi küpsenud, kuid keskelt veidi võbiseb. Jahuta küpsenud kook aeglaselt maha.
Kooki võib serveerida hapude marjade või toormoosiga. Maasikaajal mõistagi maasikatega.