Grillitud polenta basiiliku-pistaatsiapesto ja röstitud kirsstomatitega
Polenta:
- 200 ml piima
- 200 ml vett
- 100 g maisijahu
- riivitud muskaatpähklit
- peotäis riivitud Parmesani
- 3 sl võid
- soola
Pesto:
- 1 suur pott basiilikut
- 1-2 küüslaugu küünt
- 2 sl pistaatsiakreemi või pistaatsiapähkleid
- 1 tl suhkruroosiirupit
- soola
- musta pipart
- maitse järgi sidrunimahla
- oliiviõli
Tomatid:
- kirsstomateid
- igale tomatile näpuotsaga roosuhkrut
- soola
- musta pipart
- oliiviõli
Keeda polenta. Selleks aja vesi ja piim paksupõhjalises potis keema. Nirista pidevalt vispliga segades juurde maisijahu. Keera kuumus madalaks ja jätka pidevat segamist. Riivi polenta sisse muskaat ja maitsesta soolaga. Kui vispliga segamine läheb raskeks, kasuta edasi puulusikat. Keeda 5-10 minutit. Sega juurde või ja Parmesan. Jätka segamist, kuni viimased on sulanud ja polenta on ühtlane. Määri ahjuplaat või suurem koogivorm oliiviõliga kokku ja vala polenta selle peale tahenema. Kui polenta on jahtunud, tõsta see külmkappi.
Tee pesto. Selleks murra basiilikuoksad koos vartega, pese ja kuivata korralikult. Purusta saumikseri või köögikombainiga basiilikulehed ja –oksad, küüslauk, pistaatsiakreem või pistaatsiapähklid, suhkrusiirup ja veidi oliiviõli, kuni saad ühtlase kreemja konsistentsi. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Rösti kirsstomatid. Selleks lõika tomatid pooleks ja pigista seemned välja. Lao tomatid lõikepind üleval ühe kihina oliiviõliga määritud ahjuvormi. Puista peale meresoola, roosuhkrut ja pipart. Piserda üle hea oliiviõliga. Rösti ahjus 160 kraadi juures umbes 40 minutit.
Kui polenta on jahtunud ja tahkunud, tõsta see ettevaatlikult vormist välja, lõika paksudeks viiludeks, pintselda oliiviõliga ja grilli kuldseks. Serveeri grillitud polentaviile basiilikupesto ja röstitud kirsstomatitega.