Edevad maasikatriibukoogid pähklisel põhjal

8–10 kooki (läbimõõt ja kõrgus 6 cm)

Põhi:

  • 240 ml mandleid
  • 120 ml Kreeka või India pähkleid või nende segu
  • 180 ml datleid
  • ¼ tl meresoola

Alumine roosa kiht:

  • 150 ml maitsestamata jogurtit + 2 sl suhkrut
  • 2 sl suhkruta kohupiima või ricotta’t
  • 200 ml rõõska koort (35%) + 2 sl suhkrut + 1 tl vanillsuhkrut
  • 1,5 dl maasikapüreed
  • u 15 g želatiini (või vastavalt pakendil toodud juhisele)
  • 1 klaas maasikaid

Keskmine punane kiht:

  • 250 ml maasikapüreed + 1 sl suhkrut
  • 10 g želatiini (või vastavalt pakendil toodud juhisele)

Pealmine panna cotta kiht:

  • 200 ml vahukoort
  • 50 ml suhkrut
  • 1 vanillikaun
  • 100 ml maitsestamata jogurtit
  • 1 kuhjaga tl želatiini (või vastavalt pakendil toodud juhisele)

Tükelda datlid väiksemaks ja mõõda pähklid köögikombaini. Jahvata mõlemaid, kuni moodustub ühtlane sõmer puru, mis hakkab sõrmede vahel kokku. Kui segu ei kleepu piisavalt, võid lisada 1–2 tl vett või suhkrusiirupit. Suru pähklimass teelusika ja/või sõrmedega 0,5 cm paksuse kihina vormide põhja. Tõsta vormid külmikusse.

Esimese kihi jaoks sega maitsestamata jogurt 2 sl suhkru ja kohupiimaga. Vahusta koor 2 sl suhkru ja vanillsuhkruga pehmeks vahuks. Püreesta osa maasikatest ning lisa jogurti-kohupiimamassile. Paisuta želatiin külmas vees, seejärel kuumuta ettevaatlikult samal ajal segades, kuni želatiin lahustub. Lase pisut jahtuda. Seejärel vala želatiin peenikese nirena pidevalt segades jogurti-kohupiimamassi. Lõpuks ühenda jogurti-kohupiimamass ja vahukoor. Tükelda allesjäänud maasikad ja sega täidisesse. Tõsta igasse vormi 3–4 cm jagu täidist. Seejäre tõsta vormid uuesti külmikusse tarretuma. See võib võtta 1–4 h. Käi vahepeal sõrmega katsumas, kas on juba tahenenud. Hakka järgmist kihti tegema alles siis, kui eelmine on tarretunud.

Teise kihi jaoks püreesta maasikad, sega juurde suhkur. Paisuta želatiin külmas vees, seejärel kuumuta ettevaatlikult samal ajal segades, kuni želatiin lahustub. Lase pisut jahtuda. Seejärel vala želatiin peenikese nirena pidevalt segades maasikapüree hulka ja sega hoolikalt läbi. Jahuta aeg-ajalt segades, kuni püree on pisut paksenenud ega ole enam soe. Seejärel vala igasse vormi 1 cm paksune kiht. Tõsta uuesti külmikusse. Kuna see kiht on õhem, ei tohiks tarretumiseks kuluda üle tunni. Kui kiht on tardunud, asu viimase kallale.

Kolmanda kihi jaoks vala koor ja suhkur potti. Poolita vanillikaun ja kraabi seemned koore sisse. Aja koor koos suhkru ning vanillikauna ja -seemnetega keema. Samal ajal paisuta želatiin külma veega. Kui koor on keema läinud, võta see tulelt ja lisa sellele pehme želatiin. Lahusta želatiin kuumas vedelikus segades. Kurna segu puhtasse kaussi, viska sõelale jäänud vanillikaunad ja sodi ära, seemned peaksid sõelast läbi jooksma. Jahuta segu umbes kehatemperatuurini, seejärel kalla juurde jogurt ja klopi korralikult segamini. Jahuta aeg-ajalt segades, kuni kaste pisut pakseneb ega ole enam soe. Seejärel vala taas igasse vormi 1 cm paksune kiht segu. Tõsta vormid uuesti külmikusse.

Magustoit on valmis, kui ka viimane kiht on tarretunud. Ava ettevaatlikult vormid ja libista koogikesed välja. Kaunista värskete maasikatega.