Ahjulõhe kinoa ja sooja sidrunikastmega

Alusta lõhe küpsetamisest.

Lõhe:

  • lõhefileed
  • pruuni roosuhkrut
  • värskelt jahvatatud musta pipart ja meresoola
  • sidruniviile
  • tilli (võid lisada maitseks ka tillivarsi, kuid sel juhul viska need pärast küpsetamist ära)
Pane lõhefileele, millel on luud keskelt pinsettidega välja tõmmatud, maitseained, till ja sidruniviilud, keera fooliumisse ning küpseta ahjus 100–170 kraadi juures pehmeks. Mida madalam temperatuur, seda parem tulemus, aga kui sul pole palju aega, siis 170 kraadi juures kulub u 20 minutit, et lõhe oleks söömiseks parajalt küps. Õnneks ei ole fooliumis seda ohtu, et lõhe liiga kuivaks muutuks, aga siiski soovita lõhet küpsetada pigem vähem kui kauem – oluliselt parem on, kui lõhe jääb n-ö pooltoores kui liiga kuiv.

Kinoa:

  • 200 g kinoad
  • soovi korral aedvilja- või kanapuljongit
  • loorberileht
  • soola
Kinoad tuleb enne toiduks tarvitamist külma vee all korralikult loputada, sest seemned on kaetud kibeda saponiinikihiga, mis kaitseb neid lindude ja putukate eest. Keeda kinoad vastavalt juhisele pakendil, kas puljongis või vees koos loorberilehega pehmeks (u 15 minutit). Pärast keetmist võid jätta kinoa veel natukeseks (u 10 min) kaane alla seisma. Seejärel vajadusel kurna, eemalda loorberileht, maitsesta soolaga ja sega sisse hakitud roheline (till, roheline sibul, petersell).

Kaste:

  • suurema sidruni rivitud koor ja mahl
  • 1 sl oliiviõli
  • 2 sl pruuni roosuhkrut
  • 2 sl vett
  • soola, pipart
Pane kõik kastmeained väiksesse potti ja lase kastmel ilma kaaneta madalal tulel mõni minut podiseda. Sega aeg-ajalt.
Serveerimiseks: värsket kurki

Pane kinoa taldrikule, tõsta peale tükk ahjulõhet ja tõmba kurgist juustu- või aedviljakoorimisnoaga juurde laastud. Serveeri koos sooja sidrunikastmega.