Lahtine õunapirukas pärmitainast

  • 250 g nisujahu
  • 4 g kuivpärmi
  • näpuotsaga soola
  • 30 g suhkrut
  • 1,25 dl käesooja piima või vett
  • 35 g pehmet võid
  • 0,5 kg õunu
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1,5 sl kaneeli
  • 4 sl suhkrut
  • määrimiseks muna, peale sõelumiseks tuhksuhkrut  

 

Sega jahu pärmi, soola ja suhkruga. Lisa vedelik ja sõtku ühtlaseks tainaks. Sõtkumise lõpuosas lisa pehme või ja sõtku veel veidi aega, kuni kõik ained kenasti segunenud ja tainas on elastne. Lase tuuletõmbuseta soojemas paigas räti all kerkida, kuni kahekordne. Vahepeal puhasta ja viiluta õunad. Sega sidrunimahla, kaneeli ja suhkruga.
Rulli kerkinud tainas küpsetuspaberil ümmarguseks ringiks. Kata õuntega, nii et servad jäävad 3-4 cm ulatuses katmata. Keera servad õunte peale. Määri servad pealt lahtiklopitud munaga. Tõsta küpsetuspaberil pirukas ahjuplaadile. Lase 20 minutit kerkida.
Küpseta 185 kraadi juures u 40 minutit. Sõelu peale tuhksuhkrut.
Soovi korral võib süües maitseelamust täiendada vanillikastme või -jäätisega.