Karamelline juustu-kohupiimakook piparkoogipõhjal

Põhi

  • 180-200 g piparkooke või karamellimaitselisi küpsiseid
  • 70 g võid

Purusta küpsised, sega sulatatud võiga ühtlaseks ning suru 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi.

Täidis

  • 300 g toasooja toorjuustu
  • 300 g toasooja maitsestamata kohupiimapastat
  • 300 g toasooja karamellist kondenspiima (u 3 h keedetud kondenspiima)
  • 3 toasooja muna
  • 1 sl maisitärklist

Sega vispli abil või vahusta mikseriga toasoe toorjuust kohupiimapasta ja karamellise kondenspiimaga ühtlaseks kreemiks, lisa ükshaaval munad ja viimasena maisitärklis. Kondenspiim võib jääda ka veidi tükiline täidises, sellest pole midagi 🙂

Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures u 60 minutit, kuni täidis on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdiseb kergelt. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega ahju seisma, kuni see on täielikult jahtunud. Seejärel hoia kooki üleöö külmas.

Serveerida võid koos värskete marjadega (nt vaarikad) või teha kõrvale hoopis marjadest kastme.

Marjakaste

Aseta marjad koos paari supilusikatäie veega potti ja keeda tasasel tulel 5-10 minutit, kuni need hakkavad katki minema ja pehmeks muutuma. Püreesta saumikseriga või köögikombainis, aseta pott tagasi pliidile, lisa suhkur ja lase tasasel tulel, aeg-ajalt segades, tasasel tulel keeda u 10 minutit, kuni keedis pisut pakseneb.

Lase moosil u 10 minutit potis seista, vala kaussi ja lase täielikult jahtuda. Aseta kausile toidukile või vala kaste õhukindlalt suletavasse anumasse ning hoia külmkapis. Serveeri koos koogiga – kas laota see koogile või aseta anumaga koogi kõrvale, et igaüks saab oma maitsele vastavalt seda doseeerida.